Eerste oogstrobot voor paprika’s ter wereld op komst

Eerste oogstrobot voor paprika’s ter wereld op komst

Een internationaal netwerken van universiteiten, onderzoeksinstituten, een systeemintegrator en een grote paprikateler werken samen aan de eerste oogstrobot voor paprika’s ter wereld. De robot moet een oplossing bieden voor het gebrek aan ervaren arbeidskrachten in de sector en de leidende positie de Europese glastuinbouwsector versterken.

Het SWEEPER-project gaat op 12 februari 2015 van start en staat onder leiding van de Wageningen UR. De nieuwe oogstrobot moet een nieuw hightech commercieel werkgebied openen. Het project concentreert zich op de paprika, waarvan in Europa per jaar 1.300.000.000 kg wordt geoogst. Naar verwachting kan de robot echter ook voor de oogst van andere gewassen worden ingezet.

Het onderzoek wordt financieel ondersteund door het Horizon 2020—programma van de Europese. Via het programma wordt 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het SWEEPER-project. Het SWEEPER-programma is een partnerschap tussen de Umea Universitet in Zweden, de Ben-Gurion Universiteit in Israël, het Proefstation voor de Groenteteelt in België en Wageningen University & Research centre, Irmato Industrial Solutions Veghel B.V. en paprikateler De Tuindershoek BV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.