Robots bedienen en programmeren zonder programmeerkennis met KUKA’s mxAutomation

KUKA lanceert mxAutomation, software waarmee KUKA robots rechtstreeks geprogrammeerd en bedient worden via externe controllers, zonder dat hiervoor programmeerkennis nodig is. De software maakt het ook mogelijk een KUKA robot te integreren in een CNC-machine.

mxAutomation bestaat uit twee onderdelen: een serverprogramma en een besturingssysteem. Het door KUKA ontwikkeld serverprogramma draait op de robotbesturing en wacht op opdrachten voor de robot via een veldbussysteem. Het werkelijke robot besturingsprogramma draait op de controller van de machine en is geschreven in de programmeertaal en methodes van de controller van de machine.

Controller specifieke bibliotheken

Om dit mogelijk te maken zijn controller specifieke bibliotheken beschikbaar in mxAutomation. Door deze bibliotheken te integreren in het machineprogramma worden robot gerelateerde commando’s en parameters vertaald in corresponderende data en verzonden via een veldbussen naar de mxAutomation-server op de robotbesturing. De machine controller communiceert in realtime naar de ‘robotbaan bereken module’.

Een CNC machine voorzien van een Siemens Sunimerik controller kan met de KUKA KR C4 robotcontroller worden verbonden via Profinet. De robot kan in een cartesisch coördinatenstelsel of per robot-as worden bewogen via de menu’s en de jog-keys op het Siemens bedieningspaneel. Personeel hoeft hierdoor niet langer te worden getraind in het gebruik van een robot en iedere CNC programmeur is inzetbaar als robotprogrammeur. Naar de controllers van Siemens kunnen ook de Rockwell Logix Controllers (via Ethernet/IP) en KUKA’s eigen interne Soft PLC worden verbonden met de KUKA KR C4 robotcontroller.

Een CNC machine voorzien van een Siemens Sunimerik controller kan met de KUKA KR C4 robotcontroller worden verbonden via Profinet

2 Responses to Robots bedienen en programmeren zonder programmeerkennis met KUKA’s mxAutomation

  1. Hm schreef:

    Bestaan er hiervoor cursussen, en als ik de kuka programmeer taal wilt leren is er een cursus voor

  2. Peter Loonstra schreef:

    Weer een stap voorwaarts! Door de inzet van deze robots laagdrempelig te maken, kunnen meer bedrijven ze toepassen en de concurrentiepositie verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.