Algoritmes helpen onderwaterrobots zelfstandig missies uit te voeren

Een nieuwe reeks algoritmes stelt robots in staat onderwater missies uit te voeren met een minimale hoeveelheid menselijke input. De ontwikkeling kan robots in staat gaan stellen autonoom delen van de wereldzeeën te gaan ontdekken.

In onderwaterprojecten wordt al op grote schaal gebruik gemaakt van robots. Deze robots moeten echter worden aangestuurd door technici, die hier veel tijd kwijt zijn. Het nieuwe systeem moet robot meer cognitieve vaardigheden geven, wat hen in staat moet stellen missies in grote mate zelf te gaan plannen en uitvoeren. Het systeem is ontwikkeld door onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), de University of Rhode Island, het Australian Center for Field Robotics en het Woods Hole Oceanographic Institution.

Autonoom beslissingen nemen

Zelfstandig beslissingen kunnen nemen speelt hierbij een belangrijke rol. Het systeem van MIT bestaat uit verschillende delen die allen eigen verantwoordelijkheden hebben. Zo is één onderdeel verantwoordelijk voor het maken van belangrijke beslissingen, waaronder de locatie waar de missie wordt uitgevoerd. Een ander deel richt zich op het plannen van de meest optimale route om de missie uit te voeren. Weer een ander component richt zich volledig op het identificeren en oplossen van problemen die zich mogelijk voordoen.

Technici kunnen de robot verschillende mogelijkheden geven, waarna de robots tijdens de missie zelf steeds de beste optie kiest. De robots houdt hierbij zelf in de gaten dat aan alle eisen wordt voldaan die aan de missie worden gesteld, terwijl de robots ook voorkomt dat hij in aanvaring komt met bijvoorbeeld objecten of dieren.

Testvaart bij Australië

De robots is in maart door de onderzoekers getest voor de westkust van Australië. Gedurende drie weken hebben de onderzoekers verschillende proeven uitgevoerd met het systeem, dat werd aangebracht op autonome ‘Slocum’ glijder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.