Kleine robot kan zichzelf autonoom opbouwen, bewegen en demonteren (video)

De origami robot van het MIT en de TU München

Robots hoeven zeker niet altijd groot te zijn. Onderzoekers van het Amerikaanse MIT en TU München hebben een robot ontwikkeld die zichzelf kan vouwen uit dun materiaal, kan rondlopen, ladingen mee kan slepen en zichzelf vervolgens met behulp van aceton kan laten verdwijnen. De robot wordt de ‘origami robot’ genoemd.

De robot is ontwikkeld door Shuhei Miyashita, Steven Guitron, Marvin Ludersdorfer, Cynthia R. Sung, en Daniela Rus van de MIT en TU München. De robot wordt aangestuurd door elektromagneten en in staat zichzelf in slechts enkele seconden op te bouwen (te vouwen). De robot volgt vervolgens signalen op die op een oppervlakte worden geprojecteerd of kan worden geïntegreerd in een ander object. De huidige robot is gemaakt van een plastic materiaal, maar dat kunnen ook andere materialen zijn waaronder biologisch afbreekbaar materiaal.

Unieke werkwijze

De kleine robot heeft de nodige beperkingen. Zo is de robot niet bepaald snel en is daarnaast de nodige externe input nodig om zijn werk te kunnen doen. De werkwijze van de robot is echter uniek. Met name het feit dat de robot zichzelf kan assembleren en vervolgens weer kan laten verdwijnen biedt mogelijkheden. Zo zouden de robots in zeer moeilijk bereikbare plekken kunnen worden ingezet, zoals bijvoorbeeld de binnenzijde van een motor. Doordat biologisch afbreekbaar materiaal gebruikt kan worden zou de robot daarnaast ook in het menselijk lichaam kunnen worden ingezet.

De werking van de robot wordt in de onderstaande video van IEEE Spectrum uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.