Rethink Robotics lanceert eenarmige robot Sawyer

De industriële robot Sawyer van Rethink Robotics (bron: Rethink Robotics)

Rethink Robotics brengt de robot Sawyer op de markt. De robot is te koop in Europa, Noord-Amerika, China en Japan. De basisversie van Sawyer gaat over de toonbank voor 29.000 dollar, omgerekend ruim 25.000 euro.

Sawyer is gebaseerd op Baxter maar heeft in tegenstelling tot zijn grote broer slechts één arm. De robot is bedoeld om delicaat werk uit te voeren op productielijn. Denk hierbij aan de productie van printplaten of chips.

Samenwerken met mensen

De robot kan zonder veiligheidskooi naast menselijke arbeiders aan de slag gaan dankzij ingebouwde veiligheidsmaatregelen. Indien de robot toch in aanraking komt met een menselijke collega wordt dit gedetecteerd door sensoren, waarna de robot stil wordt gezet.

Gebruikers kunnen Sawyer taken leren door taken voor te doen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Intera software van Rethink Robotics, die de robot de mogelijkheid geeft taken te leren door mensen te observeren. Gebruikers hebben dus geen programmeerkennis nodig om de robot nieuwe handelingen te laten uitvoeren.

Taken leren

Om het voor werknemers die met de Sawyer samenwerken eenvoudiger te maken de robot als een collega zien is de Sawyer voorzien van een scherm waarop geanimeerde ogen worden vertoond.

One Response to Rethink Robotics lanceert eenarmige robot Sawyer

  1. Wouter schreef:

    Whoops van dollar naar dollar?

    “De basisversie van Sawyer gaat over de toonbank voor 29.000 dollar, omgerekend ruim 25.000 dollar.”

    Overigens zeer interessant artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.