3D Makerszone opent 3D printfabriek in Haarlem

Deze week is in Haarlem de eerste 3D-printfabriek van Nederland geopend. Bij de opening waren vertegenwoordigers van de Nederlandse maakindustrie, de Metropoolregio Amsterdam, het ministerie van Economische Zaken en het hoger onderwijs aanwezig

De 3D-printfabriek, een initiatief van 3D Makerszone in Haarlem, stelt scan-, print- en tekenfaciliteiten beschikbaar voor bedrijven, overheden en onderwijs. Dankzij dit initiatief hoeven bedrijven niet direct in de technologie te investeren, maar kunnen ze middels een laagdrempelige bijdrage participeren in de 3D-printfabriek. Bedrijven kunnen daarmee kennis maken met 3D printen, om te kijken of en hoe ze 3D printen in hun bedrijfs- en productieproces kunnen integreren. 3D Makerszone wil met de 3D-printfabriek innovatie voor bedrijven in de regio Amsterdam-Haarlem stimuleren en vooral ook het mbo- en hbo-onderwijs daarbij betrekken, zodat de huidige generatie jongeren straks een rol kan gaan spelen in de nieuwe maakindustrie.

De 3D-printfabriek van 3D Makerszone (bron: 3D Makerszone)

Impact van 3D-printen op de maakindustrie

De initiatiefnemers van de 3D Makerszone zien de enorme potentie van 3D printtechnologie voor de maakindustrie. “De kansen die deze technologie biedt op het gebied van productontwerp, kostenbesparingen, innovatieversnelling, maatwerk, personalisatie, duurzaamheid, onderhoud, voorraadbeheer, transport, lokale productie en slimmere producten, beloven een zelfde mate van impact te hebben op de maakindustrie als de komst van het internet had op de media- en informatie-industrie.” De burgemeester van Haarlem trok tijdens de opening van de fabriek de vergelijking met de opkomst van de boekdrukkunst.

De 3D-printfabriek beschikt op dit moment over zes printers, waaronder een Tractus deltaprinter van maar liefst drie meter hoog. Daarnaast staan in de fabriek een aantal 3D kleurenprinters van 3D Systems, waarvan Landré ondermeer de Projet 5000 heeft geleverd. Deze printer is met een printvolume van 550 x 393 x 300 mm één van de grootste printersystemen in zijn soort en levert producten met een hoge eindkwaliteit. Deze kwaliteit is vooral terug te zien in fijne details, hoge nauwkeurigheden, scherpe hoeken en hoge sterkte-eigenschappen. De ProJet 5000 maakt gebruik van de thermisch gestuurde Multi-jet Modeling technologie (MJM). Deze technologie maakt het mogelijk in zeer kleine hoeveelheden te doseren, zodat wandiktes tot 0,25 mm mogelijk zijn en producten tot 0,05 mm geprint kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.