Operatierobot van Virtual Incision opereert vanuit het menselijk lichaam

De operatierobot van Virtual Incision (bron: Virtual Incision)

Een nieuwe operatierobot voert operaties uit vanuit de buik van een patiënt. De robot is onlangs voor het eerst getest tijdens een operatie op een menselijke patiënt. De robot is ontwikkeld door Virtual Incision, een spin-off van de Amerikaanse Universiteit van Nebraska.

Operatierobots zijn niet nieuw. Al langer is de Da Vinci operatierobot van Intuitive Surgical beschikbaar op de markt. Deze robot wordt in Nederland onder andere ingezet voor operaties aan de prostaat, de slokdarmdikke darm, endeldarm en voor minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties). Dit bedrijf krijgt nu dus concurrentie van Virtual Incision.

De operatierobot van Virtual Incision (bron: Virtual Incision)

Robot inbrengen in de buik van een patiënt

Waar de Da Vinci operatierobot buiten het lichaam wordt gepositioneerd voor een operatie gaat de robot van Virtual Incision anders te werk. Deze robot wordt via een incisie (deels) ingebracht in de buik van een patiënt. De robotarmen van de robot bevinden zich hierdoor in de buik, waar de robot complexe operaties kan uitvoeren.

De technologie werd eerder al getest op onder andere dieren en kadavers. Daarnaast zijn ook de biocompatibiliteit, sterilisatie, elektrische veiligheid, software, menselijke invloeden en andere aspecten getest die een impact kunnen heb op het veilig gebruik van de robot. Nu worden dus ook testen uitgevoerd op menselijke patiënten, waarvan de eerste inmiddels een feit is. Tijdens deze test, die is opgezet in Asunción in Paraguay, werd een dikke darm operatie uitgevoerd.

One Response to Operatierobot van Virtual Incision opereert vanuit het menselijk lichaam

  1. […] Waar andere operatie robots vooral buiten het lichaam worden gepositioneerd, wordt deze robot deels ingebracht in het lichaam van de patiënt. Het bedrijf wacht nu op goedkeuring van de FDA voor het device, […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.