FANUC wint Publieksprijs TechniShow Innovatie Awards

De collaborative robot CR-35iA van FANUC heeft bij de uitreiking van de TechniShow Innovatie Awards de publieksprijs in de wacht gesleept. De TechniShow Innovatie Awards onderscheiden innovaties in de metaalindustrie in de Benelux. De CR-35iA heeft een hefkracht van 35 kg, waarmee FANUC claimt de meest krachtige collaborative robot ter wereld te leveren.

Het juryrapport van de TechniShow Innovatie Awards noemt de CR-35iA van FANUC een opmerkelijke robot: “Inzetbaar als een industriële, collaboratieve robot én toch in staat om een massa van 35 kg verreikend te hanteren. FANUC sluit met de robot goed aan op de behoefte in de metaalproductietechniek aan robots die met én naast mensen kunnen werken.”

Veilig samenwerken met mensen

Collaborative robots zijn ontwikkeld om veilig te kunnen werken in de omgeving van mensen en met mensen samen te werken. De veiligheid wordt gegarandeerd door een aantal fysieke kenmerken zoals een zachte bekleding, afgeronde hoeken en een verlaagde snelheid in combinatie met sensoren die een eventuele aanraking meteen detecteren en maatregelen nemen om letsel te voorkomen. Onder de zachte bekleding van de CR-35iA zit de FANUC M-20iA/35M industriële robot. De collaborative robot voldoet aan alle vereisten van de veiligheidsnorm ISO 10218-1, wat gecertifieerd is door het Duitse TÜV.

General Manager van FANUC Benelux Paul Ribus met de Publieksprijs bij de CR-35iA robot (bron: FANUC)

Op de TechniShow is de CR-35iA voor het eerst in de Benelux te zien. Bezoekers kunnen ervaren hoe de interactie met een collaborative robot nieuwe mogelijkheden biedt op het vlak van flexibele automatisering. In assemblage kunnen operator en robot samenwerken, waarbij de robot het zware werk doet en een operator de taken op zich neemt die meer behendigheid vergen.

Collaborative robots in de metaalsector

“De publieksprijs geeft aan dat de mensen in de metaalsector potentieel zien in de mogelijkheden van collaborative robots”, stelt Paul Ribus, general manager van FANUC Benelux. “De sector staat al vrij ver in automatisering en manarme productie. Het gebruik van industriële collaborative robots maakt het mogelijk om ook in processen die met gewone robots moeilijk te automatiseren zijn, bijkomende productiviteitswinsten te realiseren.”

FANUC stelt op TechniShow ook de CR-7iA voor, wat een Europese primeur is. De CR-7iA is een nieuwe, kleinere collaborative robot die is gebaseerd op de FANUC LR Mate. Met een hefkracht van 7 kg en een slanke bouwvorm biedt deze tweede colaborative robot een nieuwe reeks toepassingsmogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.