Collaborative robots: meer produceren door samenwerking

Automatiseren of niet? In veel gevallen komt het antwoord op die vraag neer op een keuze tussen productiviteit en flexibiliteit.

Met de komst van collaborative robots is er een nieuwe dimensie toegevoegd aan dat verhaal – die van flexibele automatisering waarin robots en operatoren samenwerken om het beste te halen uit mens en machine.

Bij de uitreiking van de TechniShow Innovatie Awards, eerder dit jaar, sleepte FANUC de publieksprijs in de wacht met zijn collaborative robot CR-35iA. De nieuwe reeks telt intussen al vier robots die opvallen door hun groene kleur en afgeronde hoeken. Zoals de groene kleur al doet vermoeden hebben ze één uitzonderlijk kenmerk dat een compleet nieuwe wereld opent in automatisering: ze zijn ontworpen om veilig te kunnen werken in de buurt van mensen en dus ook om met mensen te kunnen samenwerken.

“Het zijn industriële robots die zoals vroeger geprogrammeerd kunnen worden om alleen te werken, maar ze zijn zo ontworpen dat men er ook mee kan samenwerken”, zegt Peter Kiekens, sales manager bij FANUC Benelux. “Die samenwerking kan vele vormen aannemen. De robot kan het zware, repetitieve werk op zich nemen, terwijl de operator de handelingen doet die meer behendigheid en flexibiliteit vergen. Zo kan men op een heel efficiënte en flexibele manier processen zoals assemblage automatiseren. De robot kan componenten aangeven en in een bepaalde positie houden terwijl een operator ze bevestigt Een collaborative robot kan bijvoorbeeld ook ingezet worden in de verpakking, waarbij de robot een zware component in een verpakking plaatst en een operator nog wat bijkomende handelingen doet. Zo zijn er honderden processen waar robot en operator op een heel efficiënte manier kunnen samenwerken.”

Intuïtieve manier om met robot om te gaan

Hannover_Messe-50De clou van collaborative robots is dat ze elke aanraking met een operator, of een voorwerp in hun omgeving, meteen detecteren. De snelheid en de vormgeving zijn zo gekozen dat een aanraking nooit pijnlijk kan zijn. Bij een contact stopt de robot meteen en wanneer een hard voorwerp geraakt wordt, kan de robot zich ook iets terugtrekken. Een operator kan de robotarm ook weg duwen of in een bepaalde positie plaatsen. Met één druk op de knop gaat de robot weer verder, terwijl de operator gewoon in de buurt kan blijven.

“Deze functies garanderen de veiligheid van de operator maar zorgen ook voor een heel intuïtieve manier om met de robot om te gaan”, legt Peter Kiekens uit. “Vroeger stond een robot achter een hekwerk en moest de operator zich eerst aanmelden bij een poortje om dicht bij de stilstaande robot te kunnen komen. Met een collaborative robot kan de operator vlakbij komen en een product inspecteren terwijl de robot nog aan het werk is, wat een enorme tijdswinst kan opleveren. De robot kan ingezet worden om een operator te helpen, bijvoorbeeld bij de handling van zware componenten, maar omgekeerd kan een operator de robot ook helpen door een proces te bewaken en in te grijpen wanneer dat nodig is. De samenwerking tussen mens en robot gebeurt op een heel interactieve manier, precies omdat een collaborative robot gemaakt is om rekening te houden met mensen. Dat is een groot verschil met klassieke robots waar de beveiliging er op neer komt dat mensen uit de buurt van een robot gehouden moeten worden. ”

Gebaseerd op bestaande, industriële robots

In concepten als Industrie 4.0 nemen collaborative robots een belangrijke plaats in. De fabriek van de toekomst wordt geacht om zeer flexibel te zijn zodat bedrijven snel en efficiënt kunnen inspelen op specifieke wensen van klanten, bijvoorbeeld bij het maken van gepersonaliseerde producten. Omwille van die flexibiliteit wordt de rol van de operator heel belangrijk. Nieuwe vormen van automatisering zijn er op gericht om ten dienste te staan van die operator. Collaborative robots zijn hiervoor bijzonder geschikt omdat ze rekening houden met hun omgeving en zich dus ook kunnen aanpassen aan de activiteiten van een operator.

PR-FEA-CR35iA-PushBack-2-4CWat de collaborative robots van FANUC onderscheidt in de markt, is dat hun ontwerp gebaseerd is op bestaande, industriële robots. Daardoor hebben ze dezelfde performance, precisie en betrouwbaarheid. De nieuwe reeks is nu al beschikbaar voor payloads van 4, 7 en 35 kg.

Peter Kiekens: “Het grote voordeel is dat bedrijven de collaborative robots kunnen inzetten zoals klassieke robots. De manier van programmeren en de technologieën zijn hetzelfde gebleven. Dat verlaagt de drempel om ermee aan de slag te gaan. Tegelijk creëert het gebruik van collaborative heel wat nieuwe mogelijkheden. Ze zijn makkelijk inzetbaar omdat er geen hekwerk meer nodig is en omdat de robots in een beperkte ruimte tussen de mensen kunnen werken. En men kan er mee samenwerken zodat processen die moeilijk te automatiseren zijn door een samenwerking tussen robot en operator toch efficiënter gemaakt kunnen worden. In dat opzicht creëren collaborative robots een nieuw niveau van automatisering, aangepast aan de fabriek van de toekomst.”

Annelies Vander Hulst

One Response to Collaborative robots: meer produceren door samenwerking

  1. Jacki schreef:

    Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda bo#nig&r8230; I miss your super writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.