3D-printende spinnen kunnen gezamenlijk grote complexe projecten realiseren

Siemens Spiders (bron: Siemens)

3D-printers worden steeds vaker ingezet in de maakindustrie. Om een object te kunnen printen moeten 3D-printers specifiek worden geconfigureerd en voorbereid. Siemens wil hier verandering in brengen. Het bedrijf werkt aan spin-achtige robots die samen moeten onderzoeken en bepalen hoe zij een bepaalde structuur of een bepaald object het best kunnen printen. De productie van grootschalige complexe structuren met behulp van 3D-printers kan hierdoor aanzienlijk worden versneld.

De spin-achtige robots worden ontwikkeld op een campus van Siemens Corporate Technology in het Amerikaanse Princeton. De robots worden ‘Siemens Spiders‘ (SiSpis) genoemd en moeten uiteindelijk een belangrijke rol gaan spelen in de maakindustrie. Iedere Siemens Spider is in feite een mobiele 3D-printer, die in staat is zichzelf naar de juiste positie te brengen om een onderdeel van een groter project te printen.

Siemens Agile Manufacturing Systems

SiSpis zijn onderdeel van een groter plaatje dat wij Siemens Agile Manufacturing Systems (SiAMS) noemen en de kern vormen van ons onderzoek naar autonome systemen hier in Princeton, legt Livio Dalloro uit. Dalloro geeft leiding aan de ‘Product Design, Modeling and Simulation Research’ groep van Siemens. “We bekijken de mogelijkheid meerdere autonome robots in te zetten voor collaboratieve productie van structuren, zoals het autochassis, scheepsrompen en vliegtuigrompen.”

Siemens Spiders (bron: Siemens)

“Iedere spider is in staat slecht een klein deel van het totale werk uit te voeren”, legt Hasan Sinan Bank, die een leidende rol speelt in het project en op basis van het project meerdere patenten heeft aangevraagd. “We proberen daarom het soort samenwerking te conceptualiseren en optimaliseren die deze robots moeten aangaan.” Dit proces wordt ondersteund door algoritmes die zijn ontwikkeld door Dalloro’s team, dat het mogelijk maakt taken meer meerdere robots zo te plannen dat deze robots samen kunnen werken aan een groot project.

Projecten in vlakken verdelen

Om dit mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van camera’s en een laserscanner om de omgeving van de robot in kaart te brengen. Een project wordt hierbij in gelijk vlakken opgedeeld. Iedere robot bepaalt aan de hand van zijn bereik welk vlak hij voor rekening kan nemen. Andere robots spelen hierop in door het werk in aansluitende vlakken op zich te nemen.

Meer informatie over het project is hier te vinden.

One Response to 3D-printende spinnen kunnen gezamenlijk grote complexe projecten realiseren

  1. Lois schreef:

    the market is not monolithic, therealways be stocks to buy and stock to sell in …any kind of market… and yoiranalytucal contribution applied to stocks is most appreciated, your calls on theshort term are better than average and are useful.. however, is this market a bullor a bear market ? that is the question. Personally it is a bear market and the movefrom March 2009 is just a great rally that has ended or is extremely close to havedone so. Time will tell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.