NEN verkent rol van standaardisatie in Smart Industry

In Smart Industry communiceren verschillen systemen met elkaar en werken samen. Het gaat hierbij om systemen binnen hetzelfde bedrijf, maar ook om systemen bij verschillende (internationale) bedrijven. Om te verkennen welke rol standaardisatie hierbij speelt werkt NEN samen met FME, TNO en het ministerie van Economische Zaken aan een Nederlandse standaardisatie-agenda rond Smart Industry.

NENDe standaardisatie-agenda moet antwoord geven op de volgende vragen:

  • Hoe kan de kennis over het nut van standaarden op het gebied van Smart Industry worden bevorderd?
  • Hoe kunnen ervaringen in de Fieldlabs door middel van nieuwe standaardisatie-activiteiten beschikbaar worden gemaakt voor het Nederlands bedrijfsleven?
  • Kunnen met behulp van standaarden de competenties worden vergroot om met nieuwe productietechnologieën om te gaan?
  • Wat kan er worden ondernomen om vanuit Nederland betrokken te zijn bij standaardisatie-activiteiten voor nieuwe productietechnologieën?
  • Wat moet er worden gedaan om vanuit Nederland betrokken te zijn bij internationale standaardisatie-activiteiten op het gebied van Smart Industry?

Internationale verkenning

Er is al een internationale verkenning uitgevoerd, waaruit blijkt dat er wereldwijd op het gebied van Smart Industry een groot aantal initiatieven zijn opgezet. 90% van de industriestandaarden wordt in mondiaal of Europees verband ontwikkeld. Van de Europese landen loopt Duitsland voorop. Daarnaast werken zowel de International Organization for Standardization (ISO) als International Electrotechnical Commission (IEC) aan een strategie voor de ontwikkeling van internationale normen voor Smart Industry. NEN vertegenwoordigt hierin het belang van Nederland, en richt zich onder andere op de ontwikkeling van een Smart Industry Reference Architecture. Dit wordt gebaseerd op twee modellen die eerder zijn ontwikkeld in Duitsland en de Verenigde Staten.

Naar verwachting wordt de standaardisatie-agenda medio juni 2016 gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.