Start normcommissie ‘Robotics’

In juni organiseerde NEN, in samenwerking met Fontys Hogeschool, in Eindhoven een kick-off ‘Normen voor robotica’. Doel van de bijeenkomst: bepalen of de Nederlandse markt behoefte en/of belang heeft om actief deel te nemen aan de internationale normontwikkeling voor robotica. U kunt als belanghebbende meepraten over de inhoud van deze normen, door lid te worden van de normcommissie ‘Robotics’.

De ontwikkelingen op het gebied van robots en robot apparatuur gaan erg snel. Waar de traditionele robots zich veelal achter hekken bevinden, daar bevindt de nieuwe generatie robots zich tussen de mensen en werkt samen met mensen.

De nieuwe technische commissie van de wereldwijde standaardisatieorganisatie ISO (ISO/TC 299 ‘Robotics’) werkt aan normen voor zorgrobots, service robots, medische robots, industriële robots en aan modulariteit (hardware en software). Normen voor robotica zorgen voor veiligheid, versnellen ontwikkelingen en vergroten de acceptatie van robots en robotapparatuur.

Oprichting normcommissie ‘Robotics’

normcommissieNederland speelt een vooraanstaande rol op het gebied van moderne robotica met zowel grote industriële spelers als veel innovatieve startups in het midden- en kleinbedrijf. De aanwezigen tijdens de kick-off ‘Normen voor robotica’ waren hiervan een mooie afspiegeling. De aanwezigen waren unaniem van mening dat Nederland actief moet deelnemen aan de internationale normontwikkelingen in robotics. De normcommissie wordt het Nederlandse platform op het gebied van normen voor moderne robotica, met als doel het Nederlandse belang te vertegenwoordigen in ISO/TC 299 (en werkgroepen).

Momenteel telt de normcommissie meer dan tien enthousiaste leden van innovatieve organisaties, die voorop lopen op het gebied van moderne robotica. In de normcommissie participeren startups, kennisinstellingen, MKB’s en grote bedrijven die die actief zijn op verschillende gebieden binnen robotica.

Meedoen?

Heeft u interesse om deel te nemen? Iedere belanghebbende partij is welkom om lid te worden van de normcommissie ‘Robotics’. U kunt dit kenbaar maken door een e-mail te sturen aan kid@nen.nl met uw motivatie en specifieke interesses in robotica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.