Safety & Security zijn onmisbaar bij industriële 4.0 installaties

Safety & Security zijn onmisbaar bij industriële 4.0 installaties (bron: Pilz)

Met de verdere ontwikkeling van het automatiseringslandschap naar Industrie 4.0 wordt organisaties vandaag de dag geconfronteerd met nieuwe veiligheidsuitdagingen. De wereld van de automatisering versmelt met de IT-wereld. Safety & Security zijn daarom belangrijke voorwaarden voor het functioneren van industriële 4.0 installaties. In tegenstelling tot de traditionele productiesystemen beschikken deze over verschillende interfaces naar hun omgeving. Maar wat onderscheidt Safety van Security? Pilz zet dit uiteen.
Safety vereist dat de restrisico’s van een machine of systeem de aanvaardbare niveaus niet overschrijden, aldus Pilz. Dit omvat zowel gevaren in de nabijheid van de installatie (bijvoorbeeld milieuschade) als bedreigingen binnen de installatie (bijvoorbeeld mensen die in de installatie aanwezig zijn). Security betreft de bescherming van een machine of installatie tegen onbevoegde toegang van buitenaf, evenals de bescherming van gevoelige gegevens tegen vervalsing, verlies en onbevoegde toegang tot de interne instellingen. Het gaat hierbij zowel om expliciete aanvallen als onbedoelde veiligheidsincidenten.

Pilz en de eisen voor Safety & Security

Industrie 4.0 systemen kunnen zich in de toekomst autonoom herconfigureren en optimaliseren. Dit vereist echter een nieuwe beoordeling van de veiligheid (Safety & Security) door het systeem tijdens de werking. Verder moet er ook voor worden gezorgd dat door de resterende leemten in de beveiliging geen hoge veiligheidsrisico’s ontstaan.

Integrale veiligheidsconcepten vereisen niet alleen een samenspel tussen Safety & Security. In toenemende mate is er behoefte aan systeemarchitecturen die speciaal afgestemd zijn op open standaarden. Met het oog op het Safety-aspect adviseert Pilz te onderzoeken in hoeverre de Security-thema’s invloed hebben op de functionele veiligheid. Neem contact op met Pilz voor verder advies over Safety & Security.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.