Digitimes: ‘Collaboratieve robots gaan belangrijke rol spelen industrie 4.0’

De LBR iiwa van KUKA (bron: KUKA)

Collaboratieve robots kunnen nauw samenwerken met mensen, zonder dat de robots hoeven worden afgeschermd met behulp van veiligheidskooien. Onderzoeksbureau Digitimes verwacht dat collaboratieve robots een belangrijke rol gaan spelen in de omarming van de industrie 4.0.

De industry 4.0 wint snel aan populariteit. Om hierop in te spelen zetten fabrikanten van robots in toenemende mate in op collaboratieve robots. De robots zijn in veel gevallen voorzien van zachte materialen om de gevolgen van een eventuele botsing tussen de robot en een mens te minimaliseren. Daarnaast zijn de robots voorzien van sensoren om de aanwezigheid van robots te detecteren. De robots kunnen hierdoor hun snelheid aanpassen aan de aanwezigheid van mensen en volledig tot stilstand worden gebracht om een botsing te voorkomen.

ISO/TS 15066

Digitimes wijst op de standaard ISO/TS 15066, die betrekking heeft op de veiligheidseisen voor collaboratieve robots. Deze standaard, die in april 2016 is gelanceerd, garandeert dat mensen veilig kunnen samen in de direct omgeving van collaboratieve robots, wat de omarming van de robots stimuleert. Digitimes verwacht daarnaast dat deze standaard de ontwikkeling van collaboratieve robots en bijbehorende producten zal stimuleren, aangezien fabrikanten zich hierbij kunnen baseren op de veiligheidseisen uit de standaard.

Zowel ABB, KUKA, FANUC en Yaskawa Electric hebben in 2015 collaboratieve robots op de markt gebracht. De robots zijn beschikbaar voor 20.000 tot 25.000 euro per stuk. Waar Japanse fabrikanten vooral inzetten op de ontwikkeling van collaboratieve robots, leggen Europese fabrikanten de nadruk van hun research & development juist meer op de ontwikkeling van systeemproducten en goedkope robotmodellen, aldus Digitimes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.