Bosch werkt aan standaard voor industrie 4.0

Binnen de maakindustrie zijn steeds meer verbonden machines en sensoren te vinden. Deze kunnen echter lang niet altijd probleemloos met elkaar communiceren, wat het omarmen van dergelijke met name voor kleine bedrijven in de weg staat. Bosch wil dit probleem te lijf gaan met een nieuwe standaard die zorgt dat verbonden systemen met elkaar kunnen communiceren.

De nieuwe standaard heet het Production Performance Management Protocol (PPMP) en biedt ondersteuning voor Production Performance Management (PPM), een proces dat centraal staat in de industrie 4.0. Hierbij wordt gebruik gemaakt van sensoren om voor analysedoeleinden grote hoeveelheden data te verzamelen over de productie, met als doel de productieprocessen verder te optimaliseren. Het protocol maakt het bijvoorbeeld mogelijk data van sensoren snel, eenvoudig en veilig te versturen naar andere systemen. Het protocol is gratis beschikbaar en vrij te gebruiken.

‘Open standaarden zijn cruciaal’

“Open standaarden zijn één van de fundamentele voorwaarden om te kunnen profiteren van de kansen die de industrie 4.0 biedt. Door iedereen deel te laten nemen in datauitwisseling vergroten de standaarden interoperabiliteit, maken zij nieuwe business modellen mogelijk en vergroten zijn het concurrentievermogen van alle betrokken bedrijven” aldus Dr. Volkmar Denner, CEO van Bosch. “Dit zal de industrie 4.0 helpen sneller op brede schaal omarmd te worden: zowel grote als kleine bedrijven kunnen hun producten sneller integreren. Zowel de Duitse industrie als de wereldwijde economie profiteren hiervan.”

De nieuwe standaard wordt verder ontwikkeld in de Eclipse open source community. Verschillende mkb-ondernemingen waaronder Balluff, EGT, Rampf, Cadis, KLW en Schmalz steunen dit project. Bosch nodigt andere bedrijven uit ook deel te nemen aan de ontwikkeling van het PPMP. Het protocol wordt gebruik in een testproject dat wordt geleid door het Industrial Internet Consortium (IIC) en het Duitse Plattform Industrie 4.0. Dit testproject wordt uitgevoerd in een fabriek van Bosch in het Duitse Homburg in samenwerking met Tata Consulting, Dassault Systèmes en SAP.

Labs Network Industrie 4.0

Daarnaast kondigt Bosch aan toe te treden tot de Labs Network Industrie 4.0. Dit netwerk is gelanceerd door vertegenwoordigers uit de sector en de Duitse brancheverenigingen Bitkom, VDMA en ZVEI. Het netwerk is gericht op het promoten van implementaties van industrie 4.0 technologieën door het Duitse mkb.

Het Production Performance Management Protocol (bron: Bosch)

Het Production Performance Management Protocol (bron: Bosch)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.