Reine corobotica voor cleanrooms

Naast veilig, hebben robots van Universal Robots onlangs aangetoond ook heel schoon te kunnen werken. Zowel armen als controllers van robottypen UR3, UR5 en UR10 ontvingen een certificaat van het Duitse TÜV SÜD. Met in achtneming van de industriële norm ISO 14644-1 mogen ze niet alleen zij aan zij met de mens werken, maar ook worden toegepast in cleanroom klasse 5 omgevingen. De controller heeft zelfs een vergunning voor klasse 6.

cleanroom_contaminant

In tal van industrieën is reinheid een absolute voorwaarde. Denk aan de hygiëne in de voedselverwerkende industrie, maar ook aan laboratoria, de farmaceutische industrie en cleanrooms voor de productie van halfgeleiders. Voor de robot betekent dit gladde oppervlakten waar niks aan blijft plakken (ook niet door statische lading), een gemakkelijk reinigbaar ontwerp en een minimale emissie van deeltjes. Traditionele robotsystemen die aan deze eisen voldeden kunnen meestal niet veilig naast de mens werken. En corobots? Die moeten in veel gevallen net als de menselijke collegae in een speciale jas worden gehesen om überhaupt maar in de buurt van een cleanroom te mogen komen.

Cleanroomcertificaat

Waar een robot precies aan moet voldoen wil hij in een echt schone omgeving mogen werken? Dat staat uitgebreid beschreven in ISO 1466-1: 2016 ‘Classification of air cleanliness by particle concentration’. Hoe je dit moet testen, dat heeft de Vereniging van Duitse Ingenieurs vastgelegd in VDI 2083 Blatt 9.1. In het geval van de UR3, UR5 en UR10 van Universal Robots was het het gerenommeerde TÜV SÜD dat deze testen uitvoerde. En omdat ze met vlag en wimpel werd doorstaan kregen zij hiervoor het felbegeerde papiertje dat hen tot een van de eerste robots ter wereld maakt die zij aan zij met de mens, zonder extra bescherming, in een cleanroom tewerk gesteld kunnen worden.

Hoe schoon is een cleanroom?

Een cleanroom is een zeer zuivere werkomgeving, ontworpen om contaminatie aan het productproces of aan het onderzoek dat in die omgeving gebeurt te beperken, of indien mogelijk uit te sluiten. Die contaminatie kan bestaan uit stof of vezels, in de lucht aanwezige micro-organismes, fijn stof of chemische dampen. De hoeveelheid vervuiling in een cleanroom wordt gespecificeerd door het aantal deeltjes per kubieke meter van een specifieke omvang. In een typische stedelijke omgeving bevat de lucht 35 miljoen deeltjes van 0,5 µm of groter per kubieke meter terwijl er bijvoorbeeld in een ISO 5 cleanroom maar 3.520 deeltjes van die diameter per m3 zijn, dit is dus zo’n 10.000 keer zo ‘clean’. Bron Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.