IBM en MIT willen begrijpend vermogen van robots verbeteren

Hersenen (bron: FreeImages.com/Rodrigo Galindo)

IBM en MIT gaan een samenwerking aan. De partijen willen gezamenlijk modellen van het menselijk brein gaan inzetten om machine vision te verbeteren en robots het begrijpend vermogen van mensen te geven.

De meerjarige samenwerking tussen IBM Research en MIT’s Department of Brain & Cognitive Science is gericht op de ontwikkeling van cognitieve computing systemen die in staat zijn het menselijk vermogen om informatie uit verschillende audio- of visuele bronnen gelijktijdig te begrijpen en interpreteren.

Video bekijken en beschrijven

Als voorbeeld noemen IBM en MIT een proef waarbij een persoon een video bekijkt. Een mens kan na afloop beschrijven wat er in de video is gebeurd en op basis van deze video voorspellen wat er in de toekomst gebeurd. Deze taak is relatief eenvoudig uit te voeren voor mensen, maar is voor robots momenteel nog een forse uitdaging.

Om dit vermogen te verbeteren openen de partijen een tweetal Laboratories for Brain-inspired Multimedia Machine Comprehension (BM3C) in het Amerikaanse Cambridge, Massachusetts. Zowel het IBM Research Center als de MIT campus wordt van een BM3C voorzien. In dit lab gaan onderzoekers werken aan machines die patronen kunnen herkennen en voorspellingen kunnen maken op basis van audio- en visuele input. Het IBM Watson platform wordt als basis gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.