Google Brain ontwikkelt AI die autonoom encryptie kan ontwikkelen

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer. Onderzoekers van Google’s deep learning team Google Brain zijn erin geslaagd neurale netwerken te ontwikkelen die in staat zijn hun eigen vorm van encryptie te ontwikkelen.

Dit melden de onderzoekers Martín Abadi en David G. Andersen van Google Brain in een onderzoekspaper. De onderzoekers hebben een drietal neurale netwerken ontwikkeld die Alice, Bob en Eve worden genoemd. Ieder neuraal netwerk kreeg vervolgens een eigen taak toegewezen. Alice moest een versleutelde boodschap sturen naar Bob die uitsluitend door Bob kon worden gelezen. Bob moest deze boodschap ontcijferen. Eve kreeg de taak de versleutelde boodschap te onderscheppen en ontcijferen.

Alice bleek na pakweg 15.000 pogingen in staat te zijn een eigen vorm van encryptie te ontwikkelen. Door een bericht met deze encryptie te beveiligen wist Alice een boodschap te versturen die door Bob kon worden gelezen, maar niet door Eve kon worden ontcijferd. Meer informatie over het experiment is beschikbaar in de onderzoekspaper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.