Siemens integreert 3D-printen in industriële productieprocessen

Siemens kondigt een nieuwe software suite aan gericht op additieve productie, ook wel 3D-printen genoemd. Met de software suite wil Siemens 3D-printen onderdeel maken van industriële productieprocessen.

SiemensDe nieuwe software suite helpt industriële gebruikers te profiteren van de voordelen die additieve productie te bieden heeft. De geïntegreerde oplossing maakt het mogelijk een productontwerp te maken waarmee alle oplossingen in de suite overweg kunnen, zonder dat de gecreëerd modellen hoeven te worden geconverteerd. Daarnaast maakt de nieuwe software suite het mogelijk geautomatiseerd een generatief ontwerp te maken. Dit leidt volgens Siemens in veel gevallen tot organische vormen die moeilijk door een menselijke ontwerper kunnen worden bedacht en daarnaast onpraktisch of zelfs onmogelijk te produceren zijn met traditionele productietechnieken.

Geoptimaliseerde geometrie

“Siemens PLM Software brengt additieve productie vooruit door oplossingen te ontwikkelen die helpen functioneel geoptimaliseerde geometrie te creëren die onmogelijk is met conventionele ontwerp- en productiemethoden”, zegt Dr. Ken Versprille, een consultant bij CIMdata. “Voorheen onoplosbare ontwerp- en productie-uitdagingen kunnen nu gerealiseerd worden met deze nieuwe software en productietechnologieën.”

De nieuwe software suite bestaat uit geïntegreerde oplossingen voor het ontwerpen, simuleren en digitaal produceren van producten. Daarnaast bevat de suite oplossingen voor het beheren van data en productieprocessen. Het gaat hierbij onder andere om een aantal bestaande oplossingen van Siemens:

  • Siemens NX: een geïntegreerde computer gestuurde ontwerp- en productieoplossing(CAD/CAM/CAE).
  • Simcenter: een suite met simulatiesoftware en testoplossingen.
  • Teamcenter: een digital lifecycle management systeem
  • SIMATIC IT Unified Architecture Discrete Manufacturing en SIMATIC WinCC: twee onderdelen van Siemens’s Manufacturing Operations Management voor het automatiseren van productieprocessen.

Convergent Modeling en topology optimization

Daarnaast zijn een tweetal nieuwe technologieën onderdeel van de suite, waaronder Convergent Modeling. Dit is een technologie die is geïntroduceerd in de laatste versie van Siemens NX. De technologie helpt onderdelen te optimaliseren voor 3D-printen, versnelt het productieproces en maakt scan-to-print functionaliteit beschikbaar. Met deze laatste functionaliteit kan reverse engineering efficiënter worden uitgevoerd.

Ook nieuw is ‘topology optimization’. Deze technologie helpt analisten bij het automatiseren van het iteratieve proces voor het ontwerpen en optimaliseren van onderdelen voor multifysica, waarbij onder andere trillingen, vloeistofmechanica en warmteoverdacht wordt gesimuleerd. Dergelijke analyses maken het mogelijk het ontwerp te evalueren en geeft meer zekerheid dat het ontwerp geschikt is voor additieve productie.

3D-prints in metaal en plastic voorbereiden

Daarnaast introduceert Siemens een nieuwe oplossing voor het voorbereiden van 3D-prints in metaal en plastic. De oplossing maakt het mogelijk wijzigingen in het ontwerp te simuleren en het productieproces te stroomlijnen. De nieuwe oplossing helpt gebruikers onder andere onderdelen voor te bereiden voor een poederbad en multi jet fusion printen.

Voor 3D-geprinte metalen onderdelen biedt NX de mogelijkheid modellen voor te bereiden voor laser metaalafzettingen en NC programmeren. Zo maakt de oplossing het mogelijk hybride additieve tools te simuleren, waarbij metaalafzettingen worden gecombineerd met subtractieve methoden in één enkele machine. Voor geëxtrudeerde materialen zoals plastic en met koolstofvezel versterkt nylon is een nieuwe meerassige robotic fused deposition modeling (FDM) technologie beschikbaar. Zodra onderdelen zijn geprint kan het geïntegreerde NX systeem worden ingezet om de onderdelen af te werken. Denk hierbij aan het verwijderen van ondersteunende structuren en het bewerken van precisieonderdelen.

Vanaf januari 2017 beschikbaar

De nieuwe software suite voor additieve productie en oplossing voor het voorbereiden van 3D-prints in metaal en plastic zijn beschikbaar vanaf januari 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.