Hitachi werkt aan camera zonder lens

Hitachi introduceert een cameratechnologie waarmee videobeelden kunnen worden vastgelegd, zonder dat hierbij gebruik wordt gemaakt van een lens. Het focuspunt van de beelden kan na het opnemen van de beelden worden gewijzigd. Het ontbreken van een lens maakt het mogelijk dunnere en lichtere camera’s te ontwikkelen, die onder andere geschikt zijn voor gebruik in robots.

De cameratechnologie is nog in ontwikkeling en kan naar verwachting in 2018 commercieel op de markt worden gebracht. Hitachi verwacht dat de nieuwe camera’s gebruikt zullen worden in onder andere robots en autonome voertuigen. De camera’s maken het mogelijk beelden op te vangen op een speciaal ontwikkeld dun folie waarop een concentrische cirkel is getekend. Dit folie wordt tussen het object en een image sensor geplaatst.

Opvallend aan de technologie is de mogelijkheid nadat de beelden zijn opgenomen het focuspunt van de beelden te veranderen. Zo kan bijvoorbeeld een object dat in eerste instantie onscherp is met deze feature alsnog scherp worden gemaakt. Dit is mogelijk door tijdens het opnemen van de beelden informatie te verzamelen over onder andere diepte.

De camera zonder lens van Hitachi (bron: Hitachi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.