Goedkope robotarm blijkt een succes op Kickstarter

Een goedkope industriële robotarm gericht op makers en kleine bedrijven is een succes op het crowdfundingplatform Kickstarter. Het Chinese bedrijf Shenzhen Yuejiang Technology Limited ruim 128.000 dollar op weten te halen voor de Dobot M1, wat meer is dan de benodigde 100.000 dollar.

De Dobot M1 wordt door Shenzhen Yuejiang Technology Limited beschreven als een ‘professionele SCARA gebaseerde robotarm met verwisselbare kop en computer vision systeem’. De robot kan onder andere worden ingezet om producten te 3D-printen, onderdelen aan elkaar te solderen of objecten met behulp van een laser te graveren. Dankzij het ingebouwde vision systeem is de robot echter ook geschikt voor taken zoals het sorteren van bepaalde objecten op kleur of machinebelading.

De Dobot M1 (bron: Kickstarter)

Kenmerken

De robot biedt een nauwkeurigheid van 0,02 mm, kan zijn arm met een snelheid van 200 graden per seconde draaien, heeft een maximale belading van 1,5kg en een maximaal bereik van 400 mm. Het is mogelijk meerdere Dobot M1 robots te combineren en gezamenlijk taken te laten uitvoeren. Gebruikers kunnen de robot trainen door handmatig bepaalde taken voor te doen. Het is ook mogelijk de robot op een mobiel platform te plaatsen, waarna met behulp van het ingebouwde mapping- en planningssysteem een route kan worden vastgelegd door bijvoorbeeld een productiehal.

De Dobot M1 (bron: Kickstarter)

Shenzhen Yuejiang Technology Limited stelt dat het belangrijkste voordeel van de robot echter niet zijn prestaties is, maar de lage prijs. De Dobot M1 moet uiteindelijk voor minder dan 2.000 dollar beschikbaar worden. Via de Kickstarter-campagne konden zogeheten ‘early birds’ de robot aanschaffen voor een bedrag van 999 dollar. Deze beperkte oplage was binnen 10 minuten uitverkocht.

One Response to Goedkope robotarm blijkt een succes op Kickstarter

  1. Jan Beelen schreef:

    Wat is de prijs van deze robot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.