Kwaliteit door flexibiliteit

De voedings- en aanverwante verpakkingsindustrie is volop in beweging met de nodige uitdagingen tot gevolg. Productietijden worden korter, aantallen en varianten nemen toe en transparantie qua informatie naar consumenten wordt vereist. Toenemende kwaliteitseisen zijn een must om het vertrouwen van de klant te kunnen blijven behouden. Tegemoetkomen aan deze markttrends vergt meer controle dan ooit tevoren, controles die steeds meer geïntegreerd en verder vooraan in het maakproces plaatsvinden.

Operational Equipment Effectiveness (OEE) is in de maakindustrie een graadmeter voor de mate waarin de aanwezige equipment daadwerkelijk goede producten oplevert. Factoren als machinestilstand maar ook verlaagde doorloopsnelheid of niet-optimale productkwaliteit brengen de OEE-score omlaag.

Vision verhoogt OEE

Geïntegreerde machine vision applicaties monitoren steeds meer deelprocessen en waarborgen een  stabiel proces. Daardoor worden kleine veranderingen direct waargenomen en kan het proces al bijgestuurd worden voordat een afkeurgrens bereikt wordt. Goed voor de OEE, goed voor de concurrentiepositie. Denk hierbij aan het monitoren van de kleur van biscuits in een lijnoven. Door steeds het resultaat, de bruinverkleuring, te meten kan het bakproces bijgeregeld worden en komen er geen te lichte of te donkere koekjes uit het proces. Bij het automatiseren van kwaliteitscontroles, inspecties en metingen staat het belang van de betrouwbaarheid van de oplossing altijd bovenaan. Smart Vision Center staat in voor deze betrouwbaarheid en werkt turn-key: de afgesproken functionaliteit wordt opgeleverd zonder enig risico voor de klant. SVC gaat niet weg totdat alles werkt en is er ook (24/7) in geval van problemen, no cure, no pay. Wij kunnen op afstand meekijken en indien nodig snel ingrijpen.

Gestandaardiseerde technologie met Cognex

In een visionsysteem bepaalt de beeldinnametechniek als ook de techniek van de beeldbewerkingssoftware de kwaliteit van een oplossing. Het meest zichtbare is de cameralens, deze vervangt de ogen van een operator, maar het échte vernuft van de Cognex smart-camera zit in de beeldverwerkingssoftware. Deze draait namelijk op de camera zelf, met een eigen CPU en is in een Excel-achtige programmeeromgeving te ontwikkelen. Het brede pakket aan Cognex-oplossingen geeft engineers tal van oplossingsmogelijkheden bij vraagstukken in de voedings- en verpakkingsindustrie.

foto-scv-header

Door te werken met Cognex, bestaat de oplossing uit gestandaardiseerde techniek afkomstig van een gerenommeerd en wereldwijd merk met alle voordelen en support van dien. Tegelijkertijd biedt het platform de mogelijkheden aan Technische Diensten om zelf zaken aan te passen op een gebruikersvrien- delijke manier. Smart Vision Center faciliteert dit middels trainingen en het samen ontwikkelen van systemen, oftewel co-engineering. Nutricia staat voor innovatie, vooruitstrevende techniek en kwaliteit en stelt hoge eisen aan de producten voor een kwetsbare doelgroep. Projectmanager Ruud Jenniskens beaamt dat de turn-key aanpak van Smart vision perfect aansluit op het multidisciplinair samenwerken in zijn projectteams. Daarnaast werken beide partijen volgens een vaste projecten structuur gericht op het V-model met invloeden van Gamp, wat prettig is voor de samenwerking. De specifieke kennis van Danone van haar processen en producten in combinatie met de Cognex vision expertise van Smart Vision Center leidt tot automatiseringsprojecten om aan hoog gestelde eisen te voldoen.

Start with the basics

Het instapmodel bij Cognex is een Insight 2000 / vision sensor dat begint met een lagere aanschafprijs dan standaard smartcams met basis camerafunctionaliteiten, die beschikt over meer mogelijkheden dan een conventionele sensor. Een Insight 2000/ vision sensor kan voldoende inzicht geven bij het controleren van de inhoud voordat de verpakking wordt aangebracht. Door deze slimme sensor te plaatsen en softwarematig in te leren, wordt het verpakkingsproces een stuk robuuster en wordt geen onvolledig product meer ingepakt.

Kijken is weten

Bij meer complexe applicaties wordt een intelligente camera (smartcam) ingezet, in de meeste gevallen is dit een monochrome uitvoering. Met zo’n camera en een juiste belichting komt een scala aan mogelijkheden binnen bereik, met alle één gemeenschappelijke deler: weten wat er in de lijn gebeurt. De camera vervangt of helpt een operator, die vaak op steekproefbasis de kwaliteit kan inspecteren, en heeft bovendien het voordeel de controlegegevens op te slaan voor latere traceerbaarheid. We merken dat, eenmaal gewend aan de mogelijkheid tot 100% controle, de industrie niet langer genoegen meer neemt met statistiek op basis van steekproeven.

Code en kleur

Vision is meer dan een camerapositie, namelijk een geïntegreerde garantie dat bijna geen foute producten in het verpakkingsproces terechtkomen. Een code kan ook in de vorm van een 1D barcode of 2D datamatrix aangebracht worden, het lezen daarvan gaat met een camera en software, of met een Dataman codechecker. Doordat de Dataman readers standaard geïntegreerd zijn met beeldsensoren, is de leesbaarheid een stuk hoger dan reguliere laserscanners. De Dataman is het meest voor de hand liggend als het puur om het decoderen van een code gaat.

foto-scv-rechts-onder

Op het moment dat ook omgevingsinformatie of tekst in de buurt van de barcode beoordeeld moeten worden, is het beter een intelligente (smart) camera toe te passen, omdat daarmee meer mogelijkheden zijn om diverse inspectietaken te consolideren in één oplossing. Bij het verifiëren van het juiste schepje in verpakkingen met babyvoeding speelt de de kleur van het schepje een belangrijke rol als bevestiging van de juiste soort maatvoering. Een foute kleur schepje kan tot gevolg hebben dat de baby niet voldoende of teveel nutriënten binnenkrijgt. Een kleurencamera, in combinatie met custom-made verlichting en op maat gemaakte applicatie biedt hier uitkomst.

Kwaliteit door flexibiliteit

Machine vision wordt veelvuldig gebruikt om de kwaliteit te borgen, maar kan ook een ander doel dienen: flexibiliteit. Of het nu gaat om oppakken, bewerken, identificeren of controleren, waar het vroeger belangrijk was een product op een bepaalde positie en oriëntatie te kunnen krijgen, kan dit nu vrijer gelaten worden. Doordat het systeem vanuit de camerabeelden weet waar en hoe een product ligt kan het zijn actie daarop aanpassen. Zo werken we in de bakkerijwereld aan flexibele systemen die per bakplaat een optimale handling doen.

Opkomst van 3D

Een laatste trend in de ontwikkelingen op vision gebied is de sterke groei van 3D technologie. Een scanner boven een transportband brengt bijvoorbeeld de grootte, vorm, ligging en volume van deegbolletjes in beeld. Geen één portie is exact gelijk, maar ze worden allemaal even exact beoordeeld. De statistiek van deze meetgegevens wordt actief teruggekoppeld naar de systeemregeling. Tevens brengt 3D vision een meer robuuste oplossing, doordat het weinig of geen last heeft van uitdagende kleurverhoudingen op producten, zoals zwarte afkeurelementen op een zwarte achtergronden.

Topje van de ijsberg

Smart Vision Center ziet de geschetste trends als een indicatie van de ontwikkelingen in de voedingsindustrie. Met de dag groeit de bewustwording van de sector dat machine vision waarde verhogend is. Of dat nu de meetbare OEE betreft of iets minder tastbaars als reputatie, voorlopig zijn de pijlers bij SVC gericht op het bieden van betrouwbare en slimme vision oplossingen met garantie als succes.

www.smartvisioncenter.nl

James Cameron, Field Sales Engineer Smart Vision Center

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.