Waar kijken we tegenwoordig nog van op als het over informatievoorziening gaat?

De millennials zijn een goed voorbeeld, ze weten niet beter dan dat alle informatie maar één zoekopdracht van je verwijderd is, overal, 24/7. Niet dat wij bij Beltech – met een gemiddelde leeftijd van 37 – ons oud voelen, maar toch, velen hebben tijdens hun studie nog een encyclopedie gebruikt, of op een papieren landkaart een route uitgestippeld. Dat gaat in 2016 allemaal anders.

Automotive installatie

Automotive installatie

Anders gaat het ook in de maakindustrie, van oudsher onze markt. Of er nu metalen onderdelen gemaakt worden, voedsel of medicijnen, dat is om het even. Waar we vroeger vertrouwden op het proces en het vakmanschap van de operator, zien we in toenemende mate investeringen in monitoring van het maakproces. Een consistente en objectieve procesborging ten gunste van het klantvertrouwen.

De consument heeft een veranderend verwachtingspatroon

Met alle voorhanden informatie is de wereld een stuk kleiner geworden, al die informatie binnen handbereik heeft ons verwachtingspatroon als consument veranderd. We vinden het heel normaal dat het biefstukje bij de vleesafdeling traceerbaar is tot aan de koe waar het van afkomstig is. En dat er 0% kans is dat er in een soepblik een andere soep zit dan het etiket aangeeft; dat medicijnen 100% betrouwbaar zijn en dat onze auto zonder noemenswaardig onderhoud ‘gewoon’ een paar honderdduizend kilometer mee gaat. Dat mag je verwachten anno 2016, toch is het niet alleen maar vanzelfsprekend.

Handwerk kritisch bekeken

Wij hebben het geluk bij bedrijven mee te mogen denken met automatiseringsoplossingen en daardoor krijgen we een goed beeld van de huidige industrie. We zien pioniers die al jarenlang robots toepassen en ook machine vision is meestal een bekende term. Wat ons blijft verbazen is de hoeveelheid handwerk die nog steeds en door alle industrieën heen wordt ingezet.
Het is dit handwerk wat steeds kritischer wordt bekeken en niet eens vanuit een kostenaspect. De manafhankelijke kwaliteit-, veiligheid- en ARBO-gerelateerde afwegingen zijn hoofdredenen om toch maar eens een adviesgesprek aan te vragen over de mogelijkheden.

Trends waarin Beltech sterke groei ziet ontstaan

Machine vision in combinatie met robotica, is eindelijk uit de nerd-omgeving. De Nederlandse maakindustrie ziet thema’s als Smart Manufacturing en Industrie 4.0 als een onvermijdelijk deel van de toekomst. Het besef dringt door dat we trots mogen zijn op het Made in NL-predicaat en we zien dat Nederland competitief blijft door innovatief en pragmatisch om te gaan met proven technology, in ons geval Vision en Flexibele Robotica.

Random Bin Picking, waar een camera-robot combinatie eindeloos door kan gaan met het picken van random liggende onderdelen om deze vervolgens gecontroleerd te placen in een lasmal, assemblagelijn, verpakkingslijn et cetera. Ondanks dat de eerste opstellingen van deze techniek al stammen uit 2001 heeft het blijkbaar toch 15 jaar nodig gehad voordat de mogelijkheden door de markt worden aanvaard.

Claimcultuur

Harvester robot met 3D vision

Harvester robot met 3D vision

Traceability en serialisatie zijn twee verschillende begrippen met een onderlinge verbondenheid: het zijn beide borgingsystemen om jezelf als producent in te dekken tegen potentiële claims. Door in het maakproces van grondstof tot eindverpakking de relevante details te controleren en de resultaten te registreren kan alles aantoonbaar gemaakt worden in het geval van twijfel of calamiteit. In beide systemen biedt vision de mogelijkheid tot identificatie, soms in de vorm van een tekst, steeds vaker in de vorm van een barcode of datamatrix. En als een codering op een product of verpakking wordt aangebracht, is een leesbaarheidscontrole een logische stap, immers een onbruikbare codering is een schijnveiligheid, daar is de consument niet mee geholpen.

De voorlopers achterna

Automotive en farmacie zijn de verre voorlopers in traceability, op de voet gevolgd door de voedingsmiddelenindustrie. Het controleren van batchcodes op verpakkingen, van juiste kleur, vorm en afmetingen verschuift van een steekproef aan het einde naar een 100% controle ín het proces. De enige goede plek als je het ons vraagt. Serialisatie in de farmacie is een onderwerp waar vision als efficiënt middel wordt ingezet om verpakkingscodes te lezen en te traceren van potje of blister tot in de exportpallet.

Agro profiteert van industrieel IP

Naast het aandeel in het verwerken van gereed voedsel, verschuift ook in het grotere plaatje de aandacht naar de voorkant. Visionsystemen worden ingezet om kwaliteitscontrole en robotaansturing te realiseren op organische producten zoals bloembollen, deegbolletjes, kipfilets, garnalen tot zelfs in de kas waar robots groente en fruit gaan oogsten. Geen toekomst muziek maar reeds voorhanden techniek. Deze ontwikkelingen worden gedreven door de consument; u bepaalt waar u uw geld aan wilt spenderen. Het is aan de producent om daarop te anticiperen, geholpen door de snel ontwikkelende technische mogelijkheden die gelukkig steeds betaalbaarder worden.

Wij van Beltech adviseren Beltech

Inline inspectie en OCR toeleverancier farmacie

Inline inspectie en OCR toeleverancier farmacie

Nog een groeiende trend is de klantbehoefte om zaken te kunnen doen met een partij die ontzorgt, zich inzet voor de besproken oplossing en niet ophoudt voordat elke deelfunctie is gerealiseerd en gevalideerd. Eén systeemintegrator dus, die aangesproken kan worden op een duidelijk vooraf overeengekomen afspraak. Dit doen we graag voor u, wat niet wil zeggen dat alles in één keer goed gaat, maar wel dat we niet weggaan voordat er een Beltech-waardige applicatie draait.

What’s next in vision & robotics?

Enkele trends hebben we reeds benoemd, kwaliteitsborging van food gaat farmacie achterna en consumentenverwachting brengt steeds meer procesborging teweeg. De techniek blijft niet stilstaan, concreet gaat dat voor ons het volgende betekenen:

  • Inline procesborging levert verhoogde efficiency, betere effectiviteit en reductie van ‘waste’
  • Robotica kan met vision flexibel ingezet worden, conventionele robots hebben nog weinig last van de opkomende Cobots
  • Kwaliteit van arbeidsomstandigheden weegt zwaar mee in de automatiseringsbeslissing
  • Inzet van multispectrale camera’s bij het omgaan met organische producten
  • Smart Manufacturing en Industrie 4.0 projecten gaan toegepaste vision en robotica nodig hebben
  • De Big Data mogelijkheden die een visionsysteem kan genereren worden benut
  • VAAS, of wel Vision-As-A-Service: OPEX invulling om vision te exploiteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.