Mitsubishi Electric introduceert nieuwe Delta robots van Codian Robotics

De nieuwe Delta robots van Codian Robotics die Mitsubishi Electric aan zijn portfolio heeft toegevoegd (bron: Mitsubishi Electric)

Mitsubishi Electric breidt zijn MELFA serie compacte SCARA- en articulated arm robots uit met nieuwe Delta robots van robotproducent Codian Robotics. De nieuwe robots maakt gebruik van hoge-precisie motiontechnologie en software van Mitsubishi Electric. De Delta robots zijn gericht op lichtgewicht pick-and-place toepassingen. De servogestuurde robots kunnen autonoom werken of worden geïntegreerd in een automatiseringssysteem van Mitsubishi Electric.

De machinebouw en verpakkingsindustrie zijn sterk competitieve markten. Dit komt naar voren in de vraag naar hogere snelheden en grotere betrouwbaarheid om ook bij zeer lage marges machines en productielijnen nog rendabel te kunnen laten draaien. De constructie van een productielijn voor het assembleren, verwerken en verpakken van lichtgewicht onderdelen is zelf ook vaak licht van gewicht. Bij het verwerken van robots in dergelijke productielijnen is het een voordeel indien hiermee gewicht bespaard kan worden in de constructie en daarnaast de bewegende massa in de manipulator kan worden verminderd.

Lichtgewicht materialen

Daarom zijn de Delta robots van Codian Robotics gemaakt van lichtgewicht materialen, zoals koolstofvezel, titaan, geanodiseerd aluminium, 316 roestvast staal en plastics. In combinatie met de geavanceerde servogestuurde bewegingen maakt dit de robots geschikt voor drie-assige top-loading verpakkingstoepassingen en ‘push-fit’ assemblage.

De nieuwe Delta robots van Codian Robotics die Mitsubishi Electric aan zijn portfolio heeft toegevoegd (bron: Mitsubishi Electric)

Er is ook een waterbestendig model in de robot-serie beschikbaar dat is gemaakt van hygiënisch goedgekeurde materialen die met water kunnen worden afgespoten. Deze robots zijn daarmee inzetbaar in ‘wash-down’ omgevingen in bijvoorbeeld de voedingsmiddelen-, cosmetische- en farmaceutische industrie.

Complexe vormen van manipulatie

De pick-and-place reeks is ook geschikt voor meer complexe vormen van manipulatie. Voor dergelijke toepassingen is flexibiliteit in de integratie van de robot essentieel. Indien een robot immers sneller en eenvoudiger kan worden geïntegreerd kunnen zowel klanten als integratoren kosten besparen en de betrouwbaarheid vergroten. De nieuwe reeks kan daarom worden gecombineerd met een Mitsubishi Electric PLC voor snelle integratie en betrouwbare werking. Daarnaast kan hiervoor de dedicated Mitsubishi Electric Robot Controller worden ingezet. Deze units zijn modulair en kunnen stand-alone worden gebruikt. Ook kunnen ze worden gestoken in de backplane van een Mitsubishi Electric iQ Platform controller. Hierdoor ontstaat volgens het bedrijf een volledig geïntegreerd besturingssysteem.

Ook programmeren is eenvoudiger gemaakt. De Delta robots van Codian Robotics kunnen worden geprogrammeerd met de MELFA Basic Robot programmeer tool van Mitsubishi Electric, aan de hand van de Simple Motion module of met de System Q motion controller op de Mitsubishi Electric PLC’s. Omdat Mitsubishi Electric servomotoren en MR-J4 servobesturingen worden gebruikt, is compatibiliteit met andere producten ingebouwd via het snelle Mitsubishi Electric SSCETNETIII/H netwerk.

e-F@ctory Alliance

De nieuwe robots is tot stand gekomen vanuit de e-F@ctory Alliance partnership, een initiatief van Mitsubishi Electric waarin bedrijven samenwerken om tot betere automatiseringsoplossingen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.