Duitse startup bouwt collaboratieve robotarm

De Franka Mika (bron: Franka Mika)

Een Duitse startup levert vanaf 2017 een collaboratieve robotarm die veilig kan samenwerken met mensen en daarnaast in staat is een kopie van zichzelf te bouwen. De robot is ontwikkeld door Franka Emika.

Dit meldt IEEE Spectrum. Franka Emika is een startup opgericht door Sami Haddadin, die in 2010 naamsbekendheid wist te verwerven door een experiment waarbij hij een robotarm programmeerde om met een mes zijn arm te doorboren. Met dit experiment toonde Haddadin aan hoe goed een beveiligingssysteem voor robotarmen dat hij heeft ontwikkeld presteert. Zodra de robotsysteem contact maakt met een ander object of een mens stopt deze automatisch, wat tijdens het experiment inderdaad werd aangetoond.

Veilig samenwerken met mensen

Inmiddels zijn collaboratieve robots niet nieuw meer en breed verkrijgbaar. Deze robots zijn net als de robot van Haddadin uit 2010 in staat de aanwezigheid van mensen te detecteren en hun gedrag hierop aan te passen. Zo stoppen de robots automatisch indien zij met een mens of object in botsing komen. Daarnaast kunnen zij automatisch hun snelheid verlagen indien mensen in de buurt zijn om de impact bij een eventuele botsing te minimaliseren.

Haddadin stelt dat de robotarm die het bedrijf nu heeft ontwikkeld zich onderscheid van deze andere collaboratieve robots door zijn uitgebreide manipulatiecapaciteiten. De robotarm – die eveneens de naam Franka Emika draagt – is specifiek ontworpen om taken uit te voeren die direct fysiek contact op een nauwkeurig gecontroleerde manier vereisen. Denk hierbij aan het boren van gaten in objecten, het vastschroeven van objecten en polijsten. Daarnaast kan de robotarm inspectie- en assemblagetaken uitvoeren.

De kleinste aanrakingen detecteren

Een ander onderscheidend punt is de aanwezigheid van spanningsmeters om druk op alle zeven gewrichten van de robotarm te meten. Deze druk wordt vergeleken met meetwaarden die in simulatiemodellen zijn gegenereerd. Deze vergelijking geeft de robot de mogelijkheid zelfs de kleinste aanraking van of botsing met een mens te detecteren. De robot is voorzien van zeven assen, heeft een bereik van 80 centimeter, maximaal 3 kg tillen en heeft een nauwkeurigheid van 0,1 millimeter.

Op termijn moet de Franka Emika in staat zijn een volledige kopie van zichzelf te bouwen. Eigenaren van een Franka Emika moeten hierdoor op termijn in staat zijn zelf nieuwe robotarmen te bouwen en hiermee hun robotpark uit te bouwen. De Franka Emika kan worden geprogrammeerd door de armen van de robot handmatig te bewegen en bewegingen voor te doen. Via een aanraakscherm kan de configuratie verder worden verfijnd. Het is mogelijk configuraties via de cloud van een Franka Emika te kopiëren naar een andere Franka Emika.

Pre-order

De Franka Emika kan op het moment van schrijven als pre-order worden besteld voor een bedrag van 9,900 euro. Ook dit lage prijskaartje onderscheid de collaboratieve robot van concurrenten. Zo is de UR5 van Universal Robots beschikbaar voor 35.000 dollar, terwijl Sawyer van Rethink Robotics voor 29.000 dollar over de toonbank gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.