27 miljoen dollar voor onderzoek naar ethische aspecten van AI

Dollars (bron: FreeImages.com/Nauris Mozoleff)

Investeerders stellen in totaal 27 miljoen dollar beschikbaar voor een nieuw fonds dat onderzoek gaat financieren naar de ethische aspecten van kunstmatige intelligentie (AI). Onder andere Reid Hoffman, oprichter van LinkedIn, en Pierre Omidyar, oprichter van eBay, stellen geld beschikbaar voor het fonds.

De 27 miljoen dollar is afkomstig van verschillende partijen:

  • Reid Hoffman, oprichter van LinkedIn – 10 miljoen dollar
  • Pierre Omidyar, oprichter van eBay – 10 miljoen dollar
  • John S. and James L. Knight Foundation – 5 miljoen dollar
  • James Pallota, oprichter van de Raptor Group – 1 miljoen dollar
  • De William and Flora Hewlett Foundation – 1 miljoen dollar

Nieuw fonds

Dit geld is beschikbaar gesteld aan Ethics and Governance of Artificial Intelligence Fund. Dit is een nieuw fonds dat zich onderzoek gaat financieren naar de ethische aspecten van AI. Dit is volgens de John S. and James L. Knight Foundation noodzakelijk aangezien AI een steeds grotere invloed krijgt op ons leven. Zo bepalen algoritmes inmiddels onder andere hoeveel geld iemand kan lenen bij een bank en welke informatie wel of niet mag worden ingezien.

De stichting stelt dat ondanks de grote impact van AI de aanname bestaat dat AI agents en machine learning neutrale processen zijn. Dit klopt niet, aldus John S. and James L. Knight Foundation. De algoritmes die hierachter schuilgaan zijn immers ontworpen door computerprogrammeurs, die allen eigen waarden hanteren. Deze waarden helpen uiteindelijk het digitale tijdperk te definiëren. Maar wie bepaalt welke waarden juist zijn en op welke manier zij invloed hebben op de ontwikkeling van AI?

Maximaal profiteren van AI

De John S. and James L. Knight Foundation stelt dat het noodzakelijk is ethische aspecten van AI in kaart te brengen en te bepalen hoe hiermee om wordt gegaan. Alleen zo kan de maatschappij maximaal profiteren van de mogelijkheden en voordelen van AI. Tegelijkertijd helpt dit eventuele negatieve effecten van AI te minimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.