Europees Parlement wil snel regelgeving voor robotica en AI

Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

De Europese Unie moet op korte termijn regelgeving introduceren om de snel ontwikkelende roboticamarkt te reguleren. Deze regelgeving is nodig om problemen te verhelpen met betrekking tot compliance met ethische standaarden en verantwoordelijkheden bij ongelukken met onder andere autonome auto’s.

Deze oproep doet de Legal Affairs Committee van het Europees Parlement. “Een groeiende aantal gebieden van ons dagelijks leven worden in toenemende mate beïnvloed door robots. Om deze realiteit te adresseren en zeker te stellen dat robots in dienst van de mens staan en blijven, is de noodzaak om een robuust Europees juridische raamwerk te creëren groot”, aldus Mady Delvaux van de Luxemburgse fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en auteur van het rapport waarin de oproep wordt gedaan.

Agentschap oprichten

Het Europees Parlement roept de Europese Commissie daarom op een agentschap op te richten dat zich specifiek gaat richten op robotica en kunstmatige intelligentie (AI). Dit agentschap kan lokale autoriteiten voorzien van technische, ethische en regulatieve expertise.

Daarnaast roept het Europees Parlement op een vrijwillige ethische code of conduct op te stellen die de verantwoordelijkheden voor sociale, milieutechnische en gezondheid-gerelateerde gevolgen reguleren. Deze code of conduct moet daarnaast zeker stellen dat fabrikanten werken in overeenstemming met juridische, veiligheids- en ethische standaarden. Deze code zou bijvoorbeeld kunnen omschrijven dat robotontwerpers een ‘kill switch’ moeten verwerken in robots, zodat deze in noodsituaties kunnen worden uitgeschakeld.

Autonome voertuigen

Met name voor autonome voertuigen is de noodzaak voor geharmoniseerde regelgeving volgens het Europees Parlement groot. Het Europees Parlement wil onder andere een verplichte verzekering voor autonome voertuigen en een fonds dat slachtoffers van ongevallen die worden veroorzaakt door autonome voertuigen volledig kan compenseren. Op termijn noemt het Europees Parlement het een mogelijkheid een speciale juridische status te creëren voor de meest geavanceerde autonome voertuigen. Deze juridische status moet meer duidelijkheid geven over verantwoordelijkheid indien schade ontstaat door autonome voertuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.