‘Nederland moet in hogere versnelling komen om te profiteren van Smart Industry’

Nederland moet in een hogere versnelling komen. Dat was de belangrijkste boodschap van Smart Industry en alle aangesloten partners tijdens het jaarlijkse Smart Industry Jaarevent in Media Plaza Jaarbeurs Utrecht.

“We staan voor een groot aantal transities, zoals de energietransitie, de digitalisering en de circulaire economie. Smart Industry biedt de uitgelezen mogelijkheid om hier aan bij te dragen. Daarnaast ondersteunt Smart Industry het onderwijs en de arbeidsmarkt om mensen voor te bereiden op het werk van morgen“, zo onderstreepte Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van het Smart Industry team. Er moet een brede investeringsagenda komen die ervoor kan zorgen dat Nederland tot de wereldtop blijft horen.

Een hogere versnelling

TNO stelt dat we de kansen alleen kunnen benutten, als we met elkaar in een hogere versnelling gaan rijden. Dit vereist een ambitieuze vervolgaanpak, waarbij centraal moet staan dat Nederland zich moet kunnen blijven meten met de wereldtop. Het bedrijfsleven moet en wil volgens TNO hierin het voortouw nemen, maar kan dit niet zonder ondersteuning van de overheid, het onderwijs en onderzoeksinstellingen. De voorzitters van VNO-NCW, FME en de Koninklijke Metaalunie doen in een pamflet een oproep aan het nieuwe Kabinet om meer te investeren in Smart Industry.

De drie voorzitters van de ondernemersorganisaties hebben een duidelijke boodschap hoe Smart Industry in Nederland moet versnellen en er wordt gepleit voor vijf stappen voor een slimme, sterkere en duurzame economie.

  1. Het volgende kabinet moet volop inzetten op Smart Industry.
  2. Regel structurele financiering voor onderzoek en Fieldlabs.
  3. Ondersteun bedrijven bij hun volgende stap: Een actieve ondersteuning door onder meer een stevig assessment moet bedrijven helpen sneller in te spelen op de mogelijkheden die ze hebben.
  4. Leven Lang Leren: Zonder goed opgeleid personeel geen Smart Industry. Onderwijs moet innoveren en flexibiliseren, en tegelijkertijd moet de leercultuur in ondernemingen verbeteren.
  5. ICT-kernvoorwaarden: We moeten de ambitie hebben dat Nederland hét expertisecentrum wordt op het gebied van datasharing in de industrie.

Publiek-privaat programma Smart Industry

Het bedrijfsleven werkt graag met het volgende kabinet samen aan een stevig publiek-privaat programma Smart Industry. Deze boodschap werd door de voorzitters Hans de Boer, Ineke Dezentjé Hamming, Fried Kaanen en de 750 aanwezigen met een social-media bombardement aan de fractievoorzitters van de politieke partijen gestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.