EUnited Robotics roept EU op robotsector niet te overreguleren

Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

EUnited Robotics, een organisatie die robotfabrikanten, leverancier van componenten en systeem integrators van robots in Europa vertegenwoordigt, roept de Europese Unie op de roboticasector niet te overreguleren. De organisatie stelt dat regelgeving innovatie in de sector en de concurrentiepositie van Europa niet zo moeten inperken.

“De Europese roboticasector adviseert de Europese Unie sterk de sector niet te overreguleren”, aldus Walter Zulauf, bestuursvoorzitter van EUnited Robotics. “Dit kan een enorme bureaucratische druk opleveren op vooral kleine en middelgrote bedrijven, zonder dat dit duidelijke blijvende voordelen oplevert. Regelgeving zou innovatie en de concurrentiepositie van Europa niet in de weg moeten staan.” EUnited Robotics roept onder andere op af te zien van een belasting op het gebruik van robots door bedrijven.

Wat is een robot?

Daarnaast wijst de organisatie erop dat de termen ‘robot’ en ‘robotics’ momenteel voor uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Denk hierbij aan software toepassingen en kunstmatige intelligentie, maar ook aan zelfrijdende voertuigen, slimme medische apparatuur, speelgoed, industriële robots en consumentenelektronica. EUnited Robotics roept op de termen ‘robot’ en ‘robotics’ nauwkeuriger te gebruiken om meer duidelijkheid te scheppen.

Het brede gebruik van de termen kan leiden tot onduidelijke regelgeving die niet goed is afgestemd op specifieke toepassingen. Als voorbeeld noemt de organisatie wetgeving voor autonome voertuigen die de verantwoordelijkheid bij eventuele incidenten vastlegt. Deze wetgeving is nodig voor autonome voertuigen, maar bestaat al langer voor industriële robots.

Juridische status voor robots

Daarnaast roept de organisatie op de technische mogelijkheden van autonomiteit niet te verwarren met machines die een eigen bewustzijn ontwikkelen of de mensheid voorbij streven. Het is volgens EUnited Robotics dan ook onnodig robots een eigen juridische status van een ‘elektronisch persoon’ toe te wijzen, iets waarover in het Europees Parlement wordt gesproken.

Tot slot stelt EUnited Robotics dat verplichte verzekeringen, een compensatiefonds en een registratiesysteem voor robots vooral tot onnodig hoge kosten en veel bureaucratie zal leiden, zonder daadwerkelijk winst op te leveren. EUnited Robotics is van mening dat de nadruk beter gelegd kan worden op de ontwikkeling van veiligheidsstandaarden voor nieuwe toepassingen, zoals robotfabrikanten momenteel doen met behulp van internationale standaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.