Mitsubishi Electric voorziet frequentieregelaar FR-A800-E van Smart Condition Monitoring

Mitsubishi Electric breidt de frequentieregelaar FR-A800-E uit met Smart Condition Monitoring functionaliteit. Deze functionaliteit geeft de gebruikers de mogelijkheid condition monitoring direct in de omvormer uit te voeren.

De FR-A800-E frequentieregelaar met geïntegreerd bedieningspaneel ondersteunt Smart Condition Monitoring (SCM) via de SCM Kit-1 omvormer van Mitsubishi Electric. De voorgeconfigureerde plug-and-play oplossing is voorzien van een FAG SmartCheck trillingssensor van e-Factory partner Schaeffler FAG. De oplossing kan worden uitgebreid tot maximaal twee trillingssensoren en kan ook worden uitgerust met een HMI uit de GOT-serie. De oplossing kan worden geïnstalleerd voor trillingsanalyse bij een motor, pomp, ventilator, tandwielkast of draaiende machine-onderdelen.

Preventief onderhoud

De in de FR-A800-E geïntegreerde PLC fungeert als sensorcontroller. Op die manier kan preventief onderhoud met de FAG SmartCheck rechtstreeks worden geïmplementeerd in de frequentieregelaar, zonder noodzaak van een aparte sensorregeling. Actuele informatie over de machinestatus wordt hierbij direct op het geïntegreerde bedieningspaneel van de FR-A800-E frequentieregelaar aangegeven. Op een optionele HMI GOT2000 kunnen naast gedetailleerde informatie over de actuele machinetoestand ook suggesties voor onderhoud, tijdgebonden alarmen en trendgegevens worden getoond. Op die manier kan direct met onderhoud worden gestart als dat daadwerkelijk nodig is. De oplossing helpt ook de kosten verder te verlagen. Zo kan op de bekabeling worden bespaard omdat doordat de trillingssensor via één enkele Power over Ethernet (PoE) kabel wordt aangesloten.

Naast de SCM Kit-1 omzetter is de technologie ook beschikbaar in de vorm van de SCM Kit-1 COMPACT-Versie. Die bestaat uit een voorgeconfigureerde schakelkast met sensorcontroller, een touchscreen met multi-language display en een voorgemonteerde trillingssensor.

Aanbevelingen voor maatregelen

Veel conventionele concepten voor conditiebewaking kenmerken zich tot nu toe tot basale monitoring functionaliteiten als een stoplichtsysteem, dat aan de hand van groene, oranje en rode lichtsignalen de status van de machine weergeeft. De SCM kit van Mitsubishi Electric gaat verder. Het systeem bewaakt het volledige scala aan parameters, waaronder bedrijfstemperatuur en veranderingen in vibratiegedrag onder invloed van externe parameters, zoals rotatiesnelheid van de omvormer. Op basis hiervan geeft de kit gedetailleerde diagnoses op het display weer. Bij een toestandsverandering, dus als trillingen buiten het vastgestelde bereik worden gemeten, geeft het systeem direct aanbevelingen voor maatregelen. Dat kan door tekstberichten lokaal weer te geven of ze door te sturen naar overkoepelende niveaus waar ze weergegeven en opgeslagen worden.

Op die manier is het onderhoudsteam in staat om ook zonder enige specifieke kennis afwijkingen direct te detecteren, de benodigde maatregelen in gang te zetten en het vereiste onderhoud in te plannen. Dit leidt tot minimalisering van de stilstandtijden en maximalisering van de beschikbaarheid van het systeem, wat uiteindelijk resulteert in lagere kosten. In het algemeen kan worden gesteld dat hiermee het onderhoud van cruciale systemen op tijd kan worden gepland en de levensduur van de installatie kan worden verhoogd.

Geïntegreerde webserver

De frequentieregelaar FR-A800-E kan via de geïntegreerde webserver rechtstreeks op een installatie worden aangesloten en stelt gebruikers in staat om productie-instellingen te verfijnen en individuele parameters aan te passen aan de eisen van de installatie. De frequentieregelaar kan ook met een standaard webbrowser via een VPN-verbinding op afstand worden bestuurd. Voor de frequentieregelaar is ook een app beschikbaar die gebruikt kan worden op mobiele apparaten, zoals iPhones en iPads. De app breidt de motorbesturings- en bewakingsfuncties uit, van eenvoudige motorregeling tot aan instelling op afstand van alarm- en operationele parameters.

De officiële marktintroductie van de FR-A800-E staat gepland voor april 2017. De SCM Kit-1 COMPACT is reeds verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.