Duitse bedrijven werken aan beveiliging voor industrie 4.0

Het onderzoeksproject ALESSIO is gericht op beveiligingsmechanismen voor de industrie 4.0, zelfrijdende voertuigen en smart home oplossingen (bron: Infineon Technologies)

Infineon Technologies wil beveiligingsmechanismen gaan ontwikkelen voor de industrie 4.0, zelfrijdende voertuigen en smart home oplossingen. Hiervoor richt het bedrijf het onderzoeksproject ALESSIO op. Het Fraunhofer Institute for Applied and Integrated Security (AISEC), Giesecke & Devrient, Siemens, de Technische Universiteit van München (TUM) en Wibu-Systems zijn als partner bij het project betrokken.

Steeds meer machines en apparaten in de maakindustrie zijn met elkaar en internet verbonden. Dit geeft de mogelijkheid allerlei data van de machines te verzamelen en te analyseren, zodat machines beter op elkaar kunnen worden afgestemd en signalen die wijze op technische problemen vroegtijdig kunnen worden opgepakt. Het feit dat machines met internet zijn verbonden brengt echter ook risico’s met zich mee. Zo kunnen cybercriminelen de machines aanvallen en de productie hierdoor verstoren.

‘Ieder verbonden apparaat is potentieel doelwit’

Infineon Technologies noemt ieder verbonden apparaat dat onderdeel uitmaakt van het Internet of Things een potentieel doelwit voor cybercriminelen. Veel gevoelige data en informatie is momenteel niet voldoende beschermd en kan hierdoor worden onderschept door aanvallers, die de data kunnen gebruiken om verdere cyberaanvallen tegen een bedrijf op te zetten.

Het bedrijf stelt dat betrouwbare bescherming voor veiligheidskritische informatie gebaseerd zou moeten zijn op een combinatie van software en hardware. De hardware – een security chip – is vergelijkbaar met een kluis: een veilige beschermde omgeving waarin data en securitysleutels gescheiden van de software worden opgeslagen. Door de lange levenscyclus van veel industriële faciliteiten moeten bedrijven echter in staat zijn te reageren op veranderende of nieuwe aanvalsmethoden. Dit maakt het noodzakelijk dat data en security-relevante informatie in apparaten en industriële faciliteiten geüpdatet kan worden.

Updatebare beveiligingsoplossingen

Binnen ALESSIO zetten de onderzoekspartner in op updatebare beveiligingsoplossingen voor embedded systemen. Zo wordt gewerkt aan een conventioneel hardware-gebaseerd ‘Secure Element’ met updatebare software. Daarnaast wordt gewerkt aan een Secure Element voor field-programmable gate arrays (FPGA’s).

Het project loopt tot eind 2019 en kost ongeveer 3,9 miljoen euro, wat wordt gefinancieerd door het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.