Technologie maakt het mogelijk robots met hersensignalen aan te sturen

Het EEG-systeem dat onderzoekers van de MIT hebben ontwikkeld

Een nieuwe technologie maakt het mogelijk robots met behulp van hersensignalen aan te sturen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een systeem dat EEG-signalen opvangt.

Het systeem is ontwikkeld door onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en maakt het mogelijk de acties van een robot te corrigeren met behulp van hersensignalen. Het systeem werkt met behulp van een muts die is voorzien van sensoren en is staat is EEG-signalen op te vangen. Het systeem identificeert deze signalen binnen 10 tot 30 milliseconden en zoekt naar specifieke hersensignalen die ontstaan zodra een mens een fout ziet. Zodra zo’n signaal wordt geïdentificeerd wordt een signaal naar de robot gestuurd, waarna deze zijn handeling aanpast.

Geen training nodig

“Als u naar de robot kijkt hoeft u het het alleen mentaal eens of oneens te zijn met wat deze doet”, aldus Daniela Rus, directeur van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van de MIT. “U hoeft uzelf niet te trainen om op een bepaalde manier te denken – de machine past zich aan u aan, en niet andersom.”

“Stel u voor in staat te zijn een robot direct te vertellen hoe een actie moet worden uitgevoerd, zonder hiervoor een commando te hoeven intikken, op een knop te hoeven druk of ook maar een woord te hoeven uitspraken”, aldus Rus. “Een dergelijke gestroomlijnde aanpak zou ons vermogen verbeteren om supervisie te houden op fabrieksrobots, autonome voertuigen en andere technologieën die nog niets zijn uitgevonden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.