Nederlandse roboticasector bundelt krachten in Holland Robotics

Een belangrijke stap gezet op weg naar een landelijke roboticabeweging is op woensdag 22 februari gezet in het Nationaal Sportcentrum Papeldal. Op initiatief van branchevereniging High Tech NL hebben vijf grote industriële spelers en zes wetenschapsinstellingen afspraken gemaakt over verregaande krachtenbundeling op dit vlak. Resultaat is het nationale samenwerkingsverband Holland Robotics, dat ervoor moet zorgen dat de roboticakennis in Nederland maximaal wordt benut en de internationale concurrentiepositie wordt verstevigd.

Holland RoboticsHolland Robotics is een landelijke robotica-community die de nationale samenwerking tussen wetenschap, industrie en robotica-entiteiten naar een hoger plan brengt. De vier technische universiteiten in Nederland, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen verenigen zich samen met de industriële partijen DEMCON, VDL Enabling Technologies Group, Philips, Lely en Vanderlande Industries in Holland Robotics. High Tech NL is aanjager van de samenwerking.

Meer grote industriële partijen verwacht

“Dit is pas de eerste fase in het verbinden van de nationale roboticawereld”, vertelt Willem Endhoven, managing director van High Tech NL. “Er sluiten nog een tiental grote industriële partijen aan, en we staan open voor alle partijen die willen bijdragen aan dit initiatief.” Arthur de Crook, mede-initiatiefnemer en managing director van het internationale roboticaplatform RoboValley, vult aan: “Holland Robotics zorgt voor een beter verband tussen alle robotica-activiteiten in Nederland, en daar zijn we blij mee. Met Holland Robotics ontstaat een dynamische uitwisseling van ideeën en initiatieven op het gebied van technologie en talent. De kracht van RoboValley zetten we dan ook graag in om dit initiatief, deze samenwerking op nationaal niveau, te supporten en te bekrachtigen.”

Holland Robotics is niet het eerste initiatief dat een roboticaplatform biedt voor Nederlandse hightechbedrijven en kennisinstellingen. In het verleden voorzag RoboNED in de behoefte om partijen bij elkaar te brengen, maar dat stokte door gebrek aan samenwerking. High Tech NL nam het initiatief om de gedachte achter RoboNED nieuw leven in te blazen. “Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld”, vindt Maarten Steinbuch, scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven. “Het is belangrijk dat de erfenis van RoboNED weer nieuw momentum krijgt en dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.” Daar sluit Dennis Schipper, managing director bij DEMCON, zich namens de industriepartners bij aan: “Dankzij dit platform kan de industrie via een serieuze technology roadmap de lead nemen in het agenderen van de toekomst van de Nederlandse robotica.”

Meerjarige onderzoeksprogramma’s

Onder de naam Holland Robotics treden wetenschap en industrie vanaf nu nationaal en internationaal met één gezicht naar buiten. “Ieder met zijn eigen identiteit, maar wel als onderdeel van een landelijk roboticaplatform”, aldus Endhoven. “Alle partijen en initiatieven willen we daarin meenemen. Doordat deelnemers krachten bundelen en elkaar ondersteunen, kunnen we ons krachtig profileren in Nederland en het buitenland. Het is belangrijk dat we elkaar informeren, faciliteren en aansluiten op de Smart Industry roadmap, in samenhang met ICT en onderwijs.”

Holland Robotics effent ook het pad naar een officieel onderzoeksconsortium voor wetenschappers en industrie. Endhoven: “Zo ontstaan meerjarige onderzoeksprogramma’s op applicatiegebieden die voor de hightechindustrie belangrijk zijn. Juist door het samenbrengen van wetenschap en industrie komen we tot succesvolle innovaties die leiden tot meer internationale business.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.