Europese subsidie van 7,6 miljoen euro voor open source Robot Operating System

Onderzoekers van de TU Delft krijgen een Europese subsidie van 7,6 miljoen euro voor het ontwikkelen van open-source robot-software. Hierdoor komen slimme industriële robots binnen handbereik voor Nederlandse bedrijven. De helft van het budget is beschikbaar voor (industriële) partijen die mee willen ontwikkelen aan toepassingen.

ROSINHet nieuwe project ROSIN (ROS-Industrial quality-assured robot software components) wordt gesubsidieerd door het Europese Horizon 2020-programma en gecoördineerd door de TU Delft. De Europese subsidie ondersteunt het wereldwijde open-source project ‘ROS’, wat staat voor ‘Robot Operating System’. Dit gaat onder meer over software om robots te laten kijken, 3D-beelden te laten begrijpen en zelf te verzinnen hoe ze snel en veilig kunnen bewegen. De geavanceerde wetenschappelijke algoritmes worden via de internationale ROS-gemeenschap gratis beschikbaar gesteld. De subgroep ‘ROS-Industrial’ maakt de software vervolgens geschikt voor betrouwbaar gebruik in de industrie.

3.8 miljoen euro budget voor projecten van derden

Onderzoeker Gijs van der Hoorn van de TU Delft: “De helft van het ROSIN-projectbudget is gereserveerd voor derden. Elke groep van Europese partijen (zowel bedrijven als instellingen) kan zich melden met een goed idee voor een ‘Focused Technical Project’ of een nieuwe onderwijsactiviteit voor ROS-Industrial.”

“Bijvoorbeeld: drie bedrijven willen een ROS-softwarecomponent voor automatisch polijsten. Samen met een partij die deze software kan maken, dienen zij vervolgens een aanvraag in bij ROSIN, waarmee 33% van de kosten gesubsidieerd kan worden. Overigens is de ‘call for proposals’ breder dan softwarecomponenten: ook standaardisatie-initiatieven, voorbeeldapplicaties en security en safety audits kunnen in aanmerking komen.”

Partners

Naast penvoerder TU Delft zijn de projectpartners; het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA en Fachhochschule Aachen in Duitsland, IT University Copenhagen, robotbedrijf ABB in Zweden en onderzoeksinstituut Tecnalia in Spanje. De partners gaan werken aan (tools voor) verdere kwaliteitsverbetering van de software, aan het opleiden van studenten en werknemers uit de industrie, en aan het verder vergroten van de gebruikersgroep van de ROS-software.

Tijdens het RoboBusiness Europe event op 19-21 april in Den Haag zijn vele toepassingen van ROS Industrial te zien. Meer informatie over het programma en de exhibition kunt u vinden op de website van het event.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.