Tata Steel IJmuiden kiest voor robotpalletiser van RFA

RFA maakt bekend in opdracht van Tata Steel IJmuiden een robotpalletiser voor vuurvaste stenen te hebben ontwikkeld, inclusief een transportsysteem voor stenen en pallets. De Kawasaki CP300L robot stapelt niet alleen de stenen op, maar hanteert ook lege stalen en houten pallets, papieren tussenvellen en stalen tussenroosters. Met een in de aanvoerbaan geïntegreerde weegunit wordt iedere steen gewogen. Stenen met afwijkende gewichten worden door de robot op een aparte pallet geplaatst.

De vuurvaste stenen worden door een bestaande pers geproduceerd. Een door RFA geleverde aangedreven transportband neemt de stenen over van de pers en transporteert deze naar oppakbaan die bij de Kawasaki CP300L robotpalletiser staat. In de oppakbaan is een digitale weegunit geïntegreerd om het gewicht van iedere individuele steen te controleren. De robot pakt de steen met een vacuümgrijper van de oppakbaan, beweegt deze langs een etiketteermachine en plaatst de geëtiketteerde steen op de pallet. Als de steen een afwijkend gewicht heeft, zet de robot de steen op een aparte pallet. De robot legt een papieren tussenvel of een stalen rooster op iedere laag met stenen.

Pallets

De robot pakt ook stalen en houten pallets van een stapel en draagt deze naar de palletiseerpositie op de kettingbaan. De met stenen beladen pallets worden automatisch uit de robotcel getransporteerd door aangedreven kettingbanen en kunnen veilig met een heftruck van de kettingbaan worden afgenomen. De operator zet buiten de robotcel stapels met 10 lege pallets met een heftruck op de kettingbaan, deze stapels worden automatisch naar de robot getransporteerd. De doorgangen in het veiligheidshek voor de kettingbanen zijn beveiligd met lichtschermen.

De Kawasaki CP300L robotpalletiser die door RFA is geleverd aan Tata Steel IJmuiden (bron: RFA)

De Kawasaki CP300L robot beschikt een multifunctionele grijper met de volgende functies:

  • Vuurvaste stenen met gewichten van 9 tot 38 kg. oppakken, etiketteren en palletiseren.
  • Alle type stenen kunnen door de grijper gepakt worden, zonder dat er omgesteld moet worden.
  • Papieren tussenvellen met een vacuümgrijper op de gestapelde lagen plaatsen.
  • Stalen tussenroosters met een magneetgrijper op de stenen plaatsen.
  • Houten pallets met verschillende afmetingen van een stapel pakken en op de palletiseerpositie op de kettingbaan plaatsen.
  • Stalen pallets van een stapel pakken en op de stapelplaats op de kettingbaan plaatsen.
  • Met een in de grijper gemonteerde lasersensor meet de robot de exacte positie van de pallet op de stapel.
  • Stenen met een afwijkend gewicht op een aparte pallet plaatsen.
  • Stenen die getest moeten worden op een pallet plaatsen.

Hoge palletiseercapaciteit

De toegepaste robotpalletiser is de Kawasaki CP300L, dit is een snelle 4-assige robot met een hanteringscapaciteit van 300 kg. Het werkbereik heeft een diameter van 6.510 mm, het grootste in zijn klasse. Doordat de 1e as van de robot (het draaien op de robotvoet) is uitgerust met 2 servomotoren met geforceerd luchtgekoelde reductieunits, is de robot in staat om een hoge palletiseercapaciteit te realiseren.

De Kawasaki CP300L robotpalletiser die door RFA is geleverd aan Tata Steel IJmuiden (bron: RFA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.