SICK lanceert de intelligente inductieve sensoren IMC en IQC

SICK lanceert de IMC en IQC, een tweetal slimme inductieve sensoren. Dankzij geïntegreerde SMART-functies kunnen ze nu veel meer taken uitvoeren dan inductieve sensoren zonder intelligentie. Daarmee zijn ze ook geschikt voor die applicaties die eerst alleen mogelijk waren met aanvullende sensoroplossingen.

Naast de standaardfunctionaliteit die we van inductieve sensoren kunnen verwacht, beschikken de IMC en IQC-sensoren over verschillende SMART-functies:

  • Binnen het detectiebereik van de IMC en IQC kunnen vier schakelpunten of vensters worden geprogrammeerd. Zo kunnen twee standaardsensoren worden vervangen door één smartsensor. Ook is extra diagnostiek mogelijk: de inductieve sensoren kunnen bijvoorbeeld een outputsignaal geven wanneer een object te dicht of te ver van de sensor beweegt.
  • Met de ingebouwde temperatuurmonitoring kan ongewenste warmteontwikkeling in bijvoorbeeld versnellingsunits, koppelstukken of andere machinedelen worden getraceerd. Dat voorkomt schade.
  • Tijdsvertraging op de uitgang helpt valse schakelingen te onderdrukken. Een uitkomst voor lastige applicaties waarbij ongewenste schakelingen nu nog door de machinebesturing zelf onderdrukt moeten worden.
  • Met ‘one-shot-pulse’ kan de operator zelf een uitgangspuls van 1 ms tot en met 30 sec selecteren.
  • Dankzij een logische schakeling kunnen IMC en IQC een extern ingangssignaal combineren met hun eigen detectiesignaal. Zo kunnen snelle procestriggers worden gecreëerd en gaat er slechts één enkel signaal naar de PLC.
  • Via IO-Link 1.1 kunnen de smartfuncties worden ingesteld en uitgelezen. Ook het automatisch laden van de instellingen is mogelijk. Daarmee verloopt het installatieproces soepel en foutloos.
  • Dankzij de telfunctie kunnen de IMC en IQC op- en aftellen. De uitgang wordt pas geactiveerd als een bepaalde waarde is bereikt.
  • Met de tijdmeetfunctie kan zowel de grootte als positie van een object worden bepaald. Daarvoor meten de IMC en IQC de tijd tussen twee voorbijkomende objecten.

Behuizingen

De sensoren zijn verkrijgbaar in de behuizingen M8 tot M30 (IMC) en IQ10 en IQ12 (IQC). De behuizingen voldoen aan isolatieklasse IP68 en IP68K (IMC) en IP67 en IP68 (IQC). Beide modellen zijn voorzien van een vrij programmeerbare outputfunctie en vier programmeerbare schakelpunten of vensters bij een Sn (nominal sensing range) tot 20 mm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.