Groupama Team France kiest Designed for Sea van Dassault Systèmes voor ontwerp America’s Cup catamaran

De Groupama Team France zeilploeg gebruikt de oplossing Designed for Sea van Dassault Systèmes om een lichtgewicht catamaran te ontwerpen en het design te optimaliseren. Groupama Team France is één van de vijf teams die meedoen aan de 35e editie van de America’s Cup. Met Designed for Sea kan de zeilploeg er tevens voor zorgen dat de catamaran aan alle wedstrijdeisen voldoet.

De eerste race voor de 35e America’s Cup vindt plaats op 26 mei 2017. Groupama Team France moest zijn catamaran binnen 18 maanden ontwerpen, bouwen en testen. Er zijn strikte regels met betrekking tot de romp, de vleugels, de transversale structuren en de hoeveelheid materiaal die wordt gebruikt. Ook mag de catamaran maximaal 15 meter lang zijn en kon deze pas vanaf 26 december 2016 in het water worden getest.

Ontwikkeling stroomlijnen

Met Designed for Sea, gebaseerd op het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes, kan Groupama Team France het gewicht, de prestaties, de stabiliteit, de sterkte en de veiligheid van de catamaran virtueel ontwerpen, simuleren en optimaliseren in een collaboratieve digitale omgeving, nog voordat de bouw van start gaat. De zeilploeg beschikt sinds oktober 2015 over één databron en volledig geïntegreerde applicaties. Hiermee is het mogelijk om de ontwikkeling van de catamaran én de uitwisseling van informatie tussen het 30 man tellende ontwerpteam, de bemanning en externe partners te stroomlijnen en versnellen.

De integratie op het 3DEXPERIENCE-platform omvat ook data van de SOLIDWORKS-applicaties van Dassault Systèmes. Een aantal teamleden hebben deze applicaties gebruikt bij eerdere projecten en gebruiken ze nu voor het ontwerpen van de brug van de catamaran en voor het inpassen van onderdelen in het algehele design van de controlesystemen.

‘Probleemloze communicatie is cruciaal’

“Voor elk team is het een uitdaging om samen te werken als een goed ingespeeld orkest”, zegt Martin Fischer, het hoofd van het designteam van Groupama Team France. “De ontwerpers moeten vooraf weten wat de bemanning te wachten staat tijdens het navigeren en het design van de boot daarop aanpassen. Daarnaast moet de bemanning in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen samenwerken met de architecten en engineers, zodat alle onderdelen vanaf het begin op de juiste manier ontworpen worden. Met het oog op het budget en de strakke planning kunnen we ons geen ontwerpfouten veroorloven. Probleemloze communicatie is dus cruciaal. Het 3DEXPERIENCE-platform stelt ons in staat om een superieure catamaran te bouwen, vol technologische hoogstandjes.”

Designed for Sea van Dassault Systèmes (bron: Dassault Systèmes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.