‘Duitse IoT-markt biedt kansen voor Nederlandse bedrijven’

Duitsland (bron: 3dman_eu via Pixabay.com)

Duitsland biedt Nederlandse bedrijven volop groeikansen. Onder andere op het gebied van Internet of Things liggen er kansen op de Duitse markt. Denk hierbij aan robots die industriële productie efficiënter maken.

Dit blijkt uit rapport ‘Export opportunities for the Dutch ICT sector to Germany’ dat minister Kamp onlangs op de Hannover Messe in ontvangst nam. Minister Kamp: “Duitsland is onze belangrijkste economische handelspartner met een exportwaarde van bijna 100 miljard euro. Samen met het bedrijfsleven en brancheorganisaties verkennen we daarom voortdurend nieuwe kansen. Dit onderzoek toont aan dat er in Duitsland veel kansen liggen voor Nederlandse ondernemingen en kennisinstellingen als zij vroegtijdig blijven investeren in nieuwe, digitale technologieën. Zo blijven onze producten en diensten concurrerend en kunnen we de mogelijkheden benutten voor extra inkomsten en banen in Nederland.”

Internet of Things, big data en cyber security

Het rapport is gebaseerd op onderzoek dat KPMG in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt dat met name voor producten en diensten binnen het Internet of Things, big data en cyber security de Duitse digitale sector Nederlandse organisaties investeringskansen biedt. Het Internet of Things heeft hierbij betrekking op intelligente apparaten en voorwerpen die via het internet zelfstandig kunnen communiceren met personen en objecten. Het gaat hierbij onder andere om industriële robots die aan het internet worden gekoppeld en industriële productie efficiënter kunnen maken. Denk echter ook aan slimme thermostaten en zelfrijdende auto’s.

Volgens het onderzoek van KPMG wordt in Duitsland een samengestelde jaarlijkse groei van 33% verwacht op de Internet of Things markt. Naar verwachting is deze markt in 2020 zo’n vijftig miljard euro waard. Wereldwijd is de markt zelfs 1.620 miljard euro waard, al is de mondiale groei lager (23%) dan in Duitsland. Deze relatief hoge groei maakt Duitsland een interessante markt voor Nederlandse bedrijven die mondiaal voorop lopen op het gebied van Internet of Things.

Big data

Ook op het gebied van big data biedt Duitsland kansen. Ook hier is de Duitse groei (22%) tot 2020 hoger dan de mondiale groei (13%). De wereldwijde big data markt is naar verwachting over drie jaar zo’n 54 miljard euro waard, terwijl de Duitse markt naar verwachting 3,7 miljard euro waard is. Vooral als het gaat om analytische software voor de landbouw, zorg, automotive en de infrastructuursector hebben Nederlandse bedrijven een sterke concurrentiepositie op de big data markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.