Belgisch industriecentrum Sirris neemt Sawyer robot in gebruik

De industriële robot Sawyer van Rethink Robotics (bron: Rethink Robotics)

Het collectief centrum van de Belgische technologische industrie Sirris heeft onlangs een Sawyer collaboratieve robot van Rethink Robotics in gebruik genomen. Met de komst van Sawyer kan Sirris bedrijven een alternatief bieden voor robots van Universal Robots en KUKA. De eenarmige robot is CE-gekeurd en daarmee in tegenstelling tot zijn voorganger Baxter inzetbaar in industriële productie.

Sirris richt zich op het vergroten van het concurrentievermogen van de bedrijven in de sector. Ruim 2.300 Belgische bedrijven zijn lid van Sirris en krijgen hierdoor toegang tot de dienstverlening van het bedrijf. Het bedrijf voert onder andere haalbaarheidstudies uit, verzorgt demo’s en geeft opleidingen.

Smart & Digital Factory Lab

In maart 2016 opende Sirris de deuren van haar Smart & Digital Factory Lab in Kortrijk. Hier heeft het bedrijf inmiddels ruim 500 bezoekers verwelkomt en voor een tiental bedrijven haalbaarheidstesten met cobots uitgevoerd. Het bedrijf beschikt al langer over een UR3 en UR10 van Universal Robots en een LBR Ilwa 14 van KUKA. Hier komt nu dus een Sawyer robot van Rethink Robotics bij.

De flexibele en interactieve cobot Sawyer is ontworpen om onder meer machines te beladen, printplaten te testen, assemblagehandelingen uit te voeren en andere precieze taken te volbrengen binnen een high-mix low-volume context. Dit zijn typische taken die voorheen moeilijker te automatiseren waren met klassieke industriële robots.

Kleine productiereeksen

Doordat klantspecifieke producten in kleine reeksen worden geproduceerd kunnen veel taken in productieomgevingen niet altijd op een klassieke manier worden geautomatiseerd. Collaboratieve robots bieden uitkomst door de mogelijkheid de robots snel aan te passen aan de veranderende productieomgevingen. De robots is flexibel genoeg om snel van toepassing te veranderen en kan hierdoor helpen kleine productiereeksen te draaien. De Sawyer robot weegt 19 kg, heeft een bereik van 1.260 mm en kan werken met een precisie van 0,1 mm. De robot is voorzien van een ingebouwd visionsysteem, dat bestaat uit een camera in het hoofd en een Cognex-camera in de pols.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.