Veo Robotics laat industriële robots veilig samenwerken met mensen

Collaboratieve robots kunnen op veilige wijze samenwerken met mensen, maar zijn een stuk minder sterk en snel dan industriële robots. Industriële robots zijn echter niet in staat de aanwezigheid van mensen te detecteren en kunnen hierdoor niet veilig samenwerken met medewerkers. Veo Robotics werkt aan een oplossing die de beste eigenschappen van beide soorten robots combineert.

Veo Robotics“Indien menselijke interactiviteit vanaf het begin wordt ingebouwd in het ontwerp, is dit veiliger dan ieder hekwerk of kooi ter wereld”, zegt Patrick Sobalvarro, oprichter van Veo Robotics, tegenover TechCrunch. Het systeem van Veo Robotics werkt op basis van objectherkenning en kan hierdoor de exacte positie van mensen vaststellen. De robot kan hierdoor niet alleen botsingen met mensen voorkomen, maar ook nauw samenwerken met werknemers.

Vier dieptecamera’s

De techniek maakt gebruik van vier dieptecamera’s die op de werkplaats worden geplaatst. Deze camera’s geven de robot een volledig zicht op de werkplaats, zodat alle bewegingen door de robot worden gedetecteerd. Tijdens de configuratie van de slimme software wordt onder andere aangegeven welke objecten werkstukken zijn en welke locaties voor de robot verboden gebied zijn. Op basis van deze informatie bepaalt de robot zijn werkwijze. Indien onverhoopt een mens of een object in het pad van de robot dreigt te komen, wordt dit door de robot gedetecteerd en kan deze zijn gedrag hierop aanpassen. Het systeem maakt het gebruik van industriële robots een stuk veiliger. Zo stopt de werking van de robot automatisch indien het zicht van het camerasysteem wordt verstoord. Dit kan bijvoorbeeld doordat een camera onverwachts wordt geblokkeerd of een groot object het zicht op een bepaalde locatie verhinderd.

Het systeem van Veo Robotics is nog in ontwikkeling en wordt momenteel in samenwerking met partners getest in productieomgevingen. Om welke partners het precies gaat, wil Sobalvarro niet bekend maken. Het systeem is naar verwachting in 2019 beschikbaar.

Video

TechCrunch heeft een videoreportage gemaakt over Veo Robotics waarin de werking van het systeem wordt gedemonstreerd. Deze reportage is te vinden bij TechCrunch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.