Onderzoekers leggen licht vast met snelste camera ooit (video)

Onderzoekers van de Zweedse Lund Universiteit zijn erin geslaagd de snelste camera ooit te ontwikkelen. De camera is in staat 5 biljoen frames per seconde vast te leggen. Dit is snel genoeg is om licht te fotograferen.

De onderzoekers hebben hun bevinden gepubliceerd in Light: Science and Applications. De camera maakt gebruik van een methode waarbij het object dat wordt gefilmd wordt blootgesteld aan korte flitsen van laserlicht, dat wordt gereflecteerd door het object. Ieder flits krijgt hierbij een unieke code toegewezen, waardoor onderscheid gemaakt kan worden tussen de flitsen. Een algoritme kan de gecodeerde beelden vervolgens omzetten in een afbeelding of een video.

De camera van de Lund University kan 5 biljoen frame per seconde vastleggen (bron: Lund University)

De camera van de Lund University kan 5 biljoen frame
per seconde vastleggen (bron: Lund University)

Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures

Opvallend is ook dat de camera per frame vier verschillende afbeeldingen vastlegt. Dit in tegenstelling tot andere hoge snelheidscamera’s, die foto’s één voor één nemen. De onderzoekers noemen hun technologie Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures (FRAME).

Dankzij deze technologie is de camera in staat 5 biljoen frame per seconde vast te leggen. Dit betekent in de praktijk dat de camera gebeurtenissen van slechts 0,2 biljardste van een seconde kan opnemen. Dit is snel genoeg om licht te filmen, iets wat de onderzoekers dan ook hebben gedaan. Het resultaat is in onderstaande video te bewonderen.

Gericht op onderzoekers

De Lund University stelt dat de technologie in eerste instantie is gericht op onderzoekers die meer inzicht willen krijgen in de razendsnelle processen die in de natuur plaatsvinden. In veel gevallen vinden deze processen plaats in picoseconden of femtoseconden. Om te illustreren hoe snel dit is: het aantal femtoseconden in één seconde is fors groter dan het aantal seconden in het leven van een mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.