Wereldwijde machine vision markt groeit met 6,8%

Machine vision (foto door: FreeImages.com/Mauro Alejandro Strione)

De wereldwijde machine vision markt was in 2016 goed voor een omzet van 6,8 miljard dollar. Dit is 6,8% meer dan in 2015. Naar verwachting blijft de markt de komende jaren flink groeien.

Dit blijkt uit onderzoek van Research and Markets. Het onderzoeksbureau verwacht dat de wereldwijde omzet in de machine vision markt in 2017 uitkomt op ongeveer 7,2 miljard dollar. In 2021 is de markt naar verwachting goed voor 9 miljard dollar omzet. Het onderzoeksbureau voorspelt dat de markt in de periode 2017-2021 groeit met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 7,5%.

Duitsland en VS zijn grootste afzetmarkten

Duitsland en de Verenigde Staten zijn de grootste afzetmarkten voor machine vision oplossingen en -systemen. Beide waren in 2016 goed voor 30% van de omzet op de machine vision markt. Ook wijst Research and Markets op de snelle ontwikkeling van de Chinese machine vision markt, die pas na 2010 is ontstaan. Deze markt was in 2016 goed voor een omzet van ongeveer 390 miljoen dollar en 5,7% van de wereldwijde omzet. Dit is 18,2% meer dan in 2015. Research and Markets verwacht dat deze markt tot 2021 blijft groeien met een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van 20%.

Als we kijken naar leveranciers noemt het onderzoeksbureau Keyence, Cognex, DALSA, Panasonic en Omron als grote wereldwijde machine vision leveranciers. Deze partijen hadden in 2016 een gezamenlijk marktaandeel van ongeveer 35% in handen. Daheng New Epoch Technology en Shenzhen JT Automation Equipment worden genoemd als typische voorbeelden van Chinese leveranciers van machine vision technologie. Deze bedrijven zijn volgens Research and Markets minder competitief dan bekende internationale spelers en hadden ieder een marktaandeel van 1,5% in handen in 2016.

Belangrijkste afnemers

Machine vision producten worden het meest toegepast in de productie van halfgeleiders en elektronica, en de automotive industrie. Deze twee segmenten waren in 2016 volgens Research and Markets goed voor bijna 60% van de totale vraag naar machine vision. In de automotive industrie is het gebruik van machine vision systemen het grootst. In een gemiddelde productielijn in deze sector zijn volgens het onderzoeksbureau een dozijn machine vision systemen aanwezig. Daarnaast wordt machine vision naar verwachting in toenemende mate ingezet in autonome voertuigen voor objectherkenning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.