1,5 miljoen euro subsidie voor voorbereiden werknemers op Smart Industry

Het Techniek Fieldlab bij AWL-Techniek in Harderwijk (bron: AWL-Techniek)

Onderwijs, bedrijfsleven, overheid en ondersteunende organisaties in de regio Noordwest-Veluwe en Zwolle slaan de handen ineen in het project ‘Industriële Robotica’. Dit project is gericht voor het voorbereiden van toekomstige werknemers op de ‘Smart Industry’ van de toekomst, waarin digitalisering en robotisering centraal staan. Het ministerie van OC&W kent het project een subsidie toe van 1,5 miljoen euro, wat neerkomt op 30% van de totale investering.

Smart Industry–ontwikkelingen vragen om verandering van zowel productieprocessen als arbeidsprocessen. Vakmensen moeten beschikken over de laatste technische kennis, maar ook over de benodigde vaardigheden om flexibel en in teamverband te kunnen samenwerken (21ste century skills). De samenwerkende partijen willen zoveel mogelijk mensen opleiden die klaar zijn voor de toekomst van de industriële robotica, zowel op vmbo-, mbo- als hbo-niveau.

Beroepspraktijk staat centraal

In het project Industriële Robotica draait het niet alleen om theoretische kennis, maar juist ook om het ontwikkelen van vaardigheden, beroepshouding en praktijkkennis. De betrokken partijen noemen een ‘hybride leeromgeving’ een belangrijk onderdeel van het project. In een dergelijke leeromgeving wordt het schoolse leren vermengd met het werkplekleren.

Het Techniek Fieldlab bij AWL-Techniek in Harderwijk (bron: AWL-Techniek)
Bij AWL-Techniek in Harderwijk wordt daartoe een fieldlab ingericht waar op vmbo-, mbo- en hbo-niveau praktijkgericht wordt geleerd. Er worden nieuwe onderwijsmethodes ontwikkeld, die zich speciaal richten op industriële robotica.

Kansen voor hi-tech techniekonderwijs

Vanuit de betrokken MBO-instellingen Landstede Groep en Deltion College wordt verheugd op de toekenning gereageerd. Bestuursvoorzitter Theo Rietkerk van Landstede Groep: “Door de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheden kunnen we inspelen op de vraag naar de toekomst. Dit sluit prachtig aan op de ontwikkeling van ons techniekonderwijs in de regio Noordwest- Veluwe.”

Ook in de regio Zwolle biedt dit volop mogelijkheden. Bert Beun, bestuursvoorzitter van Deltion: ’Het is sterk dat we, samen met de bedrijven in de regio Zwolle, mbo-innovaties verbinden aan de innovaties en bedrijven in het gebied Noordwest-Veluwe. Samen staan we heel veel sterker!’

Het Techniek Fieldlab bij AWL-Techniek in Harderwijk (bron: AWL-Techniek)

Tekort aan technische vakmensen

De technische industrie maakt momenteel grote veranderingen door, waardoor het tekort aan technische vakmensen verder dreigt op te lopen. Dit samenwerkingsproject heeft als doel de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, door opleiden, kennis en innovatie op het gebied van Industriële Robotica in deze brede regio te bundelen.

Industriële Robotica omvat een nieuwe benadering van beroepsonderwijs, van vooropleiding tot vervolgopleiding, van beroepspraktijkvorming tot aansluiting op de arbeidsmarkt. De kosten voor het gehele project bedragen de komende vier jaar meer dan 5 miljoen euro, waaraan elke samenwerkende partij bijdraagt. Minister Bussemaker van OC&W juicht de aanpak toe en subsidieert het project met 1,5 miljoen euro. Deze bijdrage komt uit het Landelijke Regionaal Investerings Fonds (RIF), dat als doel heeft innovatief MBO-onderwijs te stimuleren.

Samenwerkende partijen

De samenwerkende partners in het project zijn vanuit het onderwijs:

 • Landstede MBO Harderwijk,
 • Deltion College,
 • Hogeschool Windesheim,
 • Morgen College Harderwijk.

Vanuit het bedrijfsleven zijn de volgende partijen betrokken:

 • Altrex Zwolle,
 • AWL-Techniek Harderwijk,
 • GOMA Hengelo,
 • IJssel Technologie Zwolle,
 • Kinkelder B.V. Zevenaar,
 • Nefit Deventer,
 • VMI Group Epe,
 • Wivé Techniek Nunspeet.

Het project wordt ondersteund door FME, opleidingsfonds A+O Metalektro en de provincies Gelderland en Overijssel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.