Robots centraal in de fabriek van de toekomst

Industry 4.0, ook wel Smart Industry genaamd, is de toekomst voor de Industrie. De laatste jaren hebben bedrijven hun werktools vergaand gedigitaliseerd. Resultaat: het volledige industriële proces van productie tot magazijn, distributie en sales wordt één netwerk en communiceert met elkaar in real-time. Door virtual reality in de fabriek te brengen wordt Industry 4.0 het nieuwe model voor industriële productie wereldwijd. En industriële robotica vervult een sleutelrol in dit ‘Smart Factory’ model. Robots, centraal in de fabriek van de toekomst, worden slimmer en slimmer en kunnen steeds gesofisticeerdere taken uitvoeren. Met z’n TX2 robotlijn zal Stäubli Robotics een belangrijke rol spelen in de fabrieken van morgen.

Tijdens Vision, Robotics & Motion toont Stäubli de nieuwe TX2 robotserie. De 6-assige machines bestrijken alle facetten van automatisering inclusief high-volume productie, Industry 4.0-toepassingen en Man Robot Collaboration (MRC) in alle denkbare productieomgevingen.

Stäubli exposeert met een gloednieuwe TX2 democell die alle facetten van een ‘Smart Factory’ weerspiegelt. De cel stelt een verpakkingslijn voor met geïntegreerde safety scanners voor het detecteren van menselijke aanwezigheid zodat de productiesnelheid tot een safe speed of zelfs safe stop gereduceerd wordt. Een tweede demo is de TX2 Touch, de nieuwe industriële cobot: de robot stopt met bewegen bij fysiek contact met de bezoeker.

De nieuwe robotserie is vanaf nu beschikbaar in 3 modellen (TX2-40, TX2-60, TX2-90) en kan gewichten van 2 tot 15 kg manipuleren met een bereik tussen 515 en 1450 mm. Wat de robots echt anders maakt, zijn de veiligheidskenmerken. Met de lancering van de TX2 serie en CS9 safety controller opent Stäubli Robotics een nieuw hoofdstuk in de samenwerking tussen mens en machine. De 6-assige robots hebben voor elke as een redundante digitale veiligheidsencoder en een geïntegreerde veiligheidskaart. Alle veiligheidskenmerken voldoen dus aan de strenge eisen van de hoogste veiligheidscategorie SIL3/PLe.

Om maximale veiligheid te verzekeren, wordt elke beweging van de robot gemonitord door sensoren. Daarbovenop worden alle coördinaten van de robot alsook zijn snelheid en acceleratie in real-time opgetekend. Voor de TX2 serie heeft Stäubli gekozen voor configureerbare, safety I/O modules alsook real-time Ethernet en andere gangbare real-time veldbussystemen die maximale veiligheid en compatibiliteit garanderen.

De snelste veilige robots ter wereld

CEO Gerald Vogt legt uit waarom Stäubli z’n standaard modellen gebruikt voor de samenwerking tussen mens en machine en afziet van het bouwen van typische cobots. “We wilden geen dure en gespecialiseerde kinematica ontwikkelen voor Human-Robot-Collaboration toepassingen. Zulke robots zijn doorgaans heel beperkt op het vlak van payload, snelheid en dynamica. Daarom hebben we onze standaard robots aangepast om samen te kunnen werken met de mens zonder in te moeten boeten op prestatie en daarom presenteren we op Vision, Robotics & Motion de snelste veilige robots ter wereld.”

Vogt, die jarenlang aan het hoofd stond van de R&D afdeling van Stäubli ziet het beslissende voordeel van deze strategie in de flexibiliteit van de robot: “Met de 6-assige TX2 robots kunnen we verschillende niveaus van mens-robot interactie vergemakkelijken. Tegelijk betekent de uitstekende prestatie van deze machines op vlak van precisie, beschikbaarheid en snelheid dat ze de eerste keuze blijven voor alle denkbare industriële applicaties.”

Prestatie en efficiëntie heruitgevonden

Aan mechanische zijde heeft Stäubli z’n bewezen technologie geïncorporeerd: net als z’n voorgangers hebben de nieuwe 6-assige modellen een gesloten structuur conform beschermingsklasse IP65 en IP67 waardoor ze water- en stofdicht zijn. De TX2 serie is dus ideaal voor gebruik in omgevingen waar strenge cleanroom- en hygiëne eisen gesteld worden en voor applicaties in ruwe omgevingen.

“De TX2 serie weerspiegelt een nieuwe dimensie op vlak van kwaliteit, precisie, snelheid, dynamica en veiligheid”, bevestigt Vogt vol overtuiging. “Daarenboven zijn de robots compatibel met Industrie 4.0 en op het vlak van controllingtechnologie kunnen ze optimaal aangepast worden aan elk type gebruikersomgeving. Door hun uitmuntende prestatie beschermen deze 6-assige machines zowel personeel, productie als investering in bijna alle conventionele of collaboratieve toepassingen.”

Onderhoud op afstand

Deze ultra-communicatieve robots zijn uitgerust om data uit te wisselen via smartphone, tablets en andere apparatuur.

“Met de Internet technologie van onze CS9 controller en zijn bijhorende apps kunnen Stäubli klanten overal ter wereld robotdata uitwisselen via smartphone, tablet of laptop”, benadrukt Gerald Vogt. “We bieden zelfs een standaard onderhoudsmodel aan waarmee je op afstand toezicht kunt houden over de status van onze robots en het onderhoud kunt beheren. Eender welke fout die kan voorkomen wordt gedetecteerd door ons Stäubli service team.”

Optimize lab

Deze oplossing voor big data analyse die geïntegreerd zit in alle Stäubli machines maakt het mogelijk om snel de instellingen van de robot te wijzigen en klanten te voorzien van online real-time rapporten met onder andere tips van het Stäubli service team om hen te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Meer info: www.staubli.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.