Onderzoekers laten robot zelfstandig leren onbekende objecten op te pakken

Onderzoekers werken aan een systeem dat robots in staat moet stellen geheel zelfstandig te leren hoe zij onbekende objecten moeten oppakken. Hierbij wijst de mens simpelweg een object aan, waarna de robot dit object bestudeert en bepaalt hoe deze kan worden opgepakt.

Het systeem wordt ontwikkeld door onderzoekers van het Cluster of Excellence Cognitive Interaction Technology van de Bielefeld Universiteit en is onderdeel van het onderzoeksproject Famula. “Ons systeem leert door uit te proberen en zelfstandig te ontdekken – net zoals baby’s nieuwe objecten benaderen”, legt hoogleraar neuroinformatica Dr. Helge Ritter uit. Ritter geeft samen met sportwetenschapper en cognitieve psycholoog Thomas Schack en docent robotica Sven Wachsmuth leiding aan het project.

Werkwijze van de mens kopiëren

De betrokkenen combineren hun disciplines om de robot te ontwikkelen. Zo heeft een onderzoeksgroep van Schack testpersonen ruim 100 verschillende objecten laten vergelijken, met als doel de werkwijze die zij hierbij hanteren in kaart te brengen. “Het was opvallend dat gewicht hierbij nauwelijks een rol speelt. Wij mensen vertrouwen vooral op vorm en afmetingen bij het onderscheiden van objecten”, aldus Schack.

Onderzoekers van de Bielefeld Universiteit werken aan een robot die zelf leert onbekende objecten op te pakken (bron foto: Bielefeld Universiteit)

Onderzoekers van de Bielefeld Universiteit werken aan een robot die zelf leert onbekende objecten op te pakken (bron foto: Bielefeld Universiteit)

In een andere test werden deelnemers geblinddoekt, waarna hen werd gevraagd een aantal kubussen met verschillende vormen, afmetingen en gewicht te manipuleren. Met behulp van infraroodcamera’s zijn hierbij de handbewegingen van deelnemers vastgelegd. “Hierdoor hebben we ontdekt hoe mensen een object aanraken en aan welke strategieën zij de voorkeur geven bij het identificeren van karakteristieken”, aldus Dirk Koester, lid van het onderzoeksteam van Schack. “Uiteraard ontdekten we ook dat mensen fouten maken indien zij blind objecten manipuleren.”

Robot sturen

De onderzoekers kunnen de robot de opdracht geven een specifiek object op te pakken, door hiernaar te wijzen of de robot met behulp van hun stem naar dit object te sturen. Op een tweetal monitors wordt met behulp van kleurencamera’s en dieptesensoren aangegeven hoe het systeem zijn omgeving ziet en hoe het reageert op instructies die door mensen worden gegeven.

Meer informatie over het project is te vinden in BI.research, het nieuwsmagazine van de Bielefeld Universiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.