Drinktec 2017: go with the flow

In september worden in de bierhallen in München de glazen weer geheven op de goede gezondheid. Traditioneel kent het oktoberfeest namelijk een iets vervroegde start. Voor de Messe München is het een mooie aanleiding om de grootste internationale drankenbeurs ter wereld te organiseren: Drinktec. Zo’n 70.000 bezoekers uit 180 landen verwacht de organisatie dit jaar. En die gaan dan op bezoek bij 1.600 standhouders die dan weer uit 70 landen komen. Prost!

Hoewel Drinktec echt niet vies is van een alcoholische versnapering – dit jaar haakt ook SIMEI, ‘s-werelds grootste oenologische (wijn) beurs aan – is het al lang niet meer de grootste tak van sport. Sterker nog, met 55 procent is het de frisdranken-, water- en sappensector die het best vertegenwoordigd is. De brouwerijen komen met 44 procent op een tweede plaats (en wist u dat Heineken groots inzet op de 0.0% markt), en de vloeibare voedsel- en zuivelproducten met 31 procent op de derde. En wat je er voor die markten vindt? Eigenlijk complete oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een complete oplossing voor watermanagement. Want, zo stelt de organisatie, het is gemakkelijker te zoeken naar een oplossing van je probleem, dan naar een specifiek product. En hoewel in de (digitale) beurscatalogus nog steeds voldoende producten zijn terug te vinden, zijn daar nu oplossingen aan toegevoegd.

Industrie 4.0 en duurzaamheid

Eigenlijk spelen in de drankenindustrie vergelijkbare grote thema’s als in andere industrieën. Zo is het zaak het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken en ook zo veel mogelijk verspilling van grond- en hulpstoffen als water tegen te gaan. Hoe kunnen procesinstallaties en vullijnen efficiënter werken? Maar ook, wat voor nieuwe ingrediënten en processen zijn er op de markt? En wat zijn bijvoorbeeld de nieuwe verpakkingsmaterialen? Hier raken we ook aan dat andere grote industriethema: industrie 4.0. Want verpakkingen, die kan je personaliseren. En hoewel het in de procesindustrie iets lastiger is om ook de inhoud seriegrootte 1 te maken, is er wel degelijk een consortium met klinkende namen (Siemens, Krohnes, Beckhoff, ProLeit, Frauenhofer, Yaskawa en Zimmer) dat werkt aan het Robofill 4.0 project. Doel is om vullijnen en proceslijnen veel intelligenter en flexibeler te maken en bovendien de supply chain veel beter te integreren, in ieder geval ‘batchgrootte 1’ een eigen inhoud te geven. En als je die batch maar klein genoeg maakt, dan heb je uiteindelijk toch 100 procent je eigen flesje.

Drinktec 2017

11-15 September, Messe München
1.600 exposanten uit 70 landen, waarvan 60 uit de Benelux
150.000 m2 verdeeld over 14 hallen
70.000 bezoekers uit 180 landen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.