13% van de fabrikanten zet collaboratieve robots in

Het aantal collaboratieve robots dat door fabrikanten wordt ingezet stijgt. 13% van de fabrikanten zet inmiddels collaboratieve robots in, terwijl 15% verwacht de robots in de komende twaalf maanden te zullen implementeren.

ABI ResearchDit blijkt uit onderzoek van ABI Research. Collaboratieve robots, ook wel cobots genoemd, zijn sinds 2014 beschikbaar op de markt. ABI Research spreekt dan ook over een sterke omarming van de robots in de maakindustrie en verwacht dat deze trend in de toekomst zal voortzetten.

Grotere bedrijven zetten vaker cobots in

De mate waarin fabrikanten collaboratieve robots omarmen is ondermeer afhankelijk van hun omvang. Bedrijven met meer dan 250 werknemers in dienst blijken veel vaker collaboratieve robots te implementeren of hier plannen voor te hebben dan kleinere bedrijven.

“Ondanks dat industriële robots zeer succesvol zijn in het ondersteunen van productie, is de bruikbaarheid van deze systemen beperkt door hun hoge kosten, complexe programmering, inflexibiliteit en onvermogen om nauw samen te werken met mensen. De markt voor collaboratieve robots – systemen op menselijke schaal die eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd en geprogrammeerd, gebruikt kunnen worden door werknemers met uiteenlopende kwalificatieniveau’s, verschillende soorten automatisering kunnen ondersteunen en nauw kunnen samenwerken in de direct omgeving van menselijke werknemers – is momenteel dan ook zeer actief”, aldus Dan Kara, onderzoeksdirecteur op het gebied van robotica bij ABI Research.

One Response to 13% van de fabrikanten zet collaboratieve robots in

  1. Arwen Peters schreef:

    En de reden daarvoor is:grotere bedrijven zijn al bekend met industriële robots en werken daar vaak al mee. Dan is de stap naar een CoBot niet zo groot. Kleinere bedrijven in de maakindustrie zijn vaak wel bekend met industriële robots en weten dat deze duur en niet flexibel zijn. Maar zij zijn meestal volledig onbekend met CoBots. En dus ook met de voordelen van deze CoBots (veilig, flexibel, relatief goedkoop). Het potentieel van de maakindustrie voor het inzetten van CoBots is nu voor 80% onbenut. Wij van Olmia Robotics zijn bezig dit wel te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.