EU wil buitenlands overnames van vitale technologie kunnen verhinderen

Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

De Europese Unie gaat maatregelen nemen om vitale technologieën beter te kunnen beschermen tegen buitenlandse overheden. Dit heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging zaterdag bekend gemaakt op het Ambrosetti Forum in het Italiaanse Cernobbio, meldt het ANP.

De Duitse robotfabrikant KUKA werd in augustus 2016 overgenomen door het Chinese Midea Group. De overname leidde in de Duitsland politiek tot veel ophef. Zo riep in de aanloop naar de overname de Duitse ministerie van Economische Zaken Sigmar Gabriel de Europese Unie op regelgeving te ontwikkelen waarmee buitenlandse overnames van strategisch belangrijke bedrijven kan worden overgenomen. Deze wetgeving lijkt er nu dus te komen.

Vestager geeft aan in het najaar met concrete voorstellen te zullen komen voor wetgeving die Europese bedrijven met vitale technologie moet beschermen tegen buitenlandse overnames. De Eurocommissaris noemt zorgen over technologiedeals volstrekt gerechtvaardigd. Europese lidstaten hebben overigens al langer de mogelijkheid overnames te verhinderen op het gebied van defensie, veiligheid, energie of financiën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.