Huawei en Festo zetten 5G-technologie in voor Robot as a Service

Foto door Cheryl Empey (FreeImages.com/Cheryl Empey)

Huawei en Festo gaan een samenwerking aan. De bedrijven gaan gezamenlijk toepassingen ontwikkelen waarbij 5G-technologie wordt ingezet in productieomgevingen. Hiervoor hebben Huawei en Festo een Memorandum of Understanding ondertekend.

De bedrijven zetten gezamenlijk in op het Robot as a Service (RaaS) concept. Hierbij wordt de rekenkracht niet langer ingebouwd in industriële robots, maar aangeleverd vanuit de cloud. Het is van groot belang dat in dit geval geen latentie aanwezig in de internetverbinding die wordt gebruikt om data op te vragen uit de cloud, aangezien deze letterlijk worden aangestuurd vanuit de cloud. Huawei en Festo willen hiervoor 5G-technologie inzetten.

5G Cloud Robot project

De twee organisaties gaan samenwerken binnen het 5G Cloud Robot project, dat is gebaseerd op een bewegend robotplatform waarop een robotarm is gemonteerd. Dit platform wordt voorzien van een 5G-gebaseerde internetverbinding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van network slicing, een technologie waarbij een netwerk operator een virtueel netwerken levert met functionaliteit die is toegespitst op de toepassing waarvoor deze wordt gebruikt.

Binnen het 5G Cloud Robot project wordt gebruik gemaakt van een Ultra Reliable and Low Latency Communications (uRLLC) slice, die volgens Huawei en Festo kan voldoen aan eisen op het gebied real-time connectiviteit en betrouwbaarheid die worden gesteld voor closed control loop. De inzet van deze technologie moet zorgen dat de aansturing van robot in real-time verloopt, ondanks dat deze vanuit de cloud afkomstig is.

Voordelen

Het verplaatsen van rekenkracht naar de cloud biedt verschillende voordelen in de maakindustrie. Zo hoeven productiebedrijven niet langer continu in te spelen op de snel veranderende eisen die worden gesteld aan IT-systemen, aangezien deze wordt verzorgd door een cloud provider. Daarnaast verbruiken industriële robots die zelf geen rekenkracht meer bevatten minder energie dan robots die wel rekenkracht bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *