thyssenkrupp produceert plastic en metalen producten met 3D-printing

Technologieconcern thyssenkrupp opent haar TechCenter Additive Manufacturing in Mülheim an der Ruhr (Duitsland). Hier kan het bedrijf in één digitale procesgang met behulp van 3D-printing plastic en metalen producten produceren, ongeacht de batch-grootte. In het centrum bundelt het bedrijf haar expertise met die van onderzoekspartners om tot nieuwe ontwikkelingen te komen voor haar belangrijkste markten, waaronder engineering, luchtvaart, scheepsbouw en automotive.

thyssenkruppVooralsnog zet thyssenkrupp een klein team in, dat één printer ter beschikking heeft voor metalen en één voor plastic producten. Beide printers gebruiken de zogeheten laser sintering-techniek om een poeder laag na laag aan te brengen en te doen smelten en het vervolgens tot een vast product te laten stollen. De engineers die het product vervaardigen, hebben alleen een CAD-bestand nodig met een 3D-ontwerp van het gewenste onderdeel. Het product kan vervolgens in één digitale procesgang gefabriceerd worden. De conventionele machine- en werktuigbouwkundige processen zijn daarmee overbodig geworden.

Volledig richten op het ontwerp

“We kunnen ons nu voor het eerst volledig richten op het ontwerp, zonder dat we rekening moeten houden met de beperkingen die de machine- en werktuigbouwkundige processen ons normaal gesproken opleggen. Er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor ons open”, aldus Dr. Reinhold Achatz, Chief Technology Officer bij thyssenkrupp.

thyssenkrupp zet 3D-printing al langer in om complexe onderdelen te vervaardigen die sterker en lichter zijn dan hun equivalenten die volgens de traditionele methodes geproduceerd zijn. De interdisciplinaire projectgroep ‘additive manufacturing’, die thyssenkrupp begin 2015 in het leven heeft geroepen, heeft mogelijke toepassingen in kaart gebracht en patenten aangevraagd op een aantal onderdelen die het door middel van 3D-printing kan fabriceren. thyssenkrupp noemt de eerste resultaten die het bedrijf met 3D-printing heeft behaald zeer positief. Zo heeft het team expertise opgedaan op het gebied van onderdelenontwerp, materiaalkeuze en procesontwikkeling.

Additive manufacturing wordt gemeengoed

Het nieuwe TechCenter gaat de producten en technologieën verder doorontwikkelen, vaardigheden verder integreren en projecten opstarten met industrieel potentieel. De komende drie jaar valt het TechCenter onder thyssenkrupp Materials Services. “Wij weten hier precies welke materialen het meest geschikt zijn voor welke producten en we hebben de logistieke en projectmatige ervaring om het TechCenter snel verder te helpen. Bovendien weten we precies wie in onze brede klantenkring gebaat zou zijn bij 3D-printtechnologie”, legt Hans-Josef Hoß, bestuurslid van thyssenkrupp Materials Services, uit.

Nauwere samenwerking en afstemming met de klanten is bij de nieuwe productiemethode nog veel belangrijker dan voorheen. “We betrekken onze klanten vanaf het begin bij het proces en kunnen producten razendsnel en volledig naar hun wens fabriceren, ook als het maar om één enkel onderdeel gaat”, zegt Hoß. thyssenkrupp wil klanten producten leveren krijgen dat in zijn geheel door één bedrijf vervaardigd wordt, van advies tot materiaalkeuze, digitaal ontwerp, productie en nabewerking. De mogelijkheden die additive manufacturing biedt, moeten dit proces verder versnellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *